Maliny. TOP 10 deserów i ciast z malinami naszych Czytelników [PRZEPISY]
Ciasto z malinami Siódme niebo Agnieszki Sznajder
Składniki na spód dużej blachy 40x25 cm
ok. 4 paczek herbatników
Składniki na białą masę
1 opakowanie serka mascarpone 25 dag
1/2 litra śmietany kremówki 30%
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub cukier waniliowy
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Składniki na warstwę malinową
3 galaretki malinowe
70 dag świeżych malin
1 litr wody
Składniki na bezę
4 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
płatki migdałowe do posypania
Wykonanie
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do przestudzenia, gdy zaczyna się ścinać dodać ją do malin.
W czasie gdy galaretka się studzi zrobić bezę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal miksować, na koniec połączyć z mąką ziemniaczaną i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Przygotować formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylać bezę, wierzch posypać płatkami migdałowymi, piec w 140 stopniach przez 50-60 minut.
Żelatynę połączyć z gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę dobrze ubić, dodać serek mascarpone, wanilię i cukier. Gdy wszystko jest połączone wlać wystudzoną żelatynę i ponownie zmiksować.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód ułożyć warstwę herbatników, następnie na herbatniki wyłożyć połowę masy śmietankowej, na masę wylać tężejącą galaretkę z malinami, na wierzch wyłożyć druga połowę białej masy. Na górę położyć upieczoną i wystudzoną bezę. Ciasto przed podaniem na kilka godzin wstawić do lodówki.