Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

mad
Zobaczcie, co od wieków jada się w Małopolsce.
Zobaczcie, co od wieków jada się w Małopolsce. LGD Partnerstwo na Jurze
Znacie kućmoka? A starosądecką bryjkę? Prołziaki z Moszczenicy? Placki po zobielsku? Nie? To kliknijcie w galerię i zobaczcie, jakie potrawy od pokoleń przygotowują panie z Kół Gospodyń Wiejskich z Małopolski. Można się zdziwić!

Małopolska to nie tylko oscypki i kwaśnica, czy redykołka i kiełbasa lisiecka. Niektóre potrawy przygotowywane są tu od wieków - z pokolenia na pokolenie. A wśród nich takie rarytasy jak prołzioki, parzybroda po mirowsku, kulasa z ziemniaków, czy bryjka. Przepisami na te specjały podzieliły się Panie z Kół Gospodyń Wiejskich - skarbnica wiedzy kulinarnej! Do tej pory chętnie gotują te dania. Niektórych można spróbować na licznych konkursach kulinarnych w naszym regionie.

Oto nietypowe potrawy z Małopolski:

  • Prołzioki z Moszczenicy
  • Limanowskie siercioki
  • Placki z blachy po zobielsku
  • Parzybroda po mirowsku
  • Białczańska zupa scypa
  • Kulasa z tartych ziemniaków
  • Kućmok, czyli babka ziemniaczana
  • Kycioki z Niedźwiedzia
  • Starosądecka bryjka
  • Polewka na maślance
  • Chrzanowskie ziemniaki po cabańsku
  • Tradycyjna krówka regulicka

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. 

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska