Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]
Kycioki z Niedźwiedzia
Ziemniaki, kasza i kapusta. Z tych trzech produktów można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne. Takie, które urzekną prostotą i niesamowitym smakiem. Dobrze wiedzą o tym gospodynie z gminy Niedźwiedź. Z ziemniaków, jajka i skwarek przyrządzają do tej pory kycioki.
Składniki
1 kg surowych ziemniaków
20 dag ugotowanych ziemniaków
jajko
krochmal powstały po odlaniu wody z utartych ziemniaków
sól
skwarki z boczku bądź słoniny lub mleko gotowane
Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, wygnieść przez lnianą ściereczkę. Odcedzoną wodę pozostawić, aby wytworzył się krochmal. Następnie wodę odlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę i dodać do ciasta. Dodać jajko i wszystko wymieszać. W rękach uformować kulki. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kycioki. Gotować 15 minut. Podawać ze skwarkami lub gotowanym mlekiem.