Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kycioki z Niedźwiedzia...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Kycioki z Niedźwiedzia
Ziemniaki, kasza i kapusta. Z tych trzech produktów można wyczarować prawdziwe dzieła kulinarne. Takie, które urzekną prostotą i niesamowitym smakiem. Dobrze wiedzą o tym gospodynie z gminy Niedźwiedź. Z ziemniaków, jajka i skwarek przyrządzają do tej pory kycioki.

Składniki
 
1 kg surowych ziemniaków  
20 dag ugotowanych ziemniaków  
jajko 
krochmal powstały  po odlaniu wody z utartych ziemniaków 
sól 
skwarki  z boczku bądź słoniny lub mleko gotowane

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce, wygnieść przez lnianą ściereczkę. Odcedzoną wodę pozostawić, aby wytworzył się krochmal. Następnie wodę odlać, a krochmal dodać do ziemniaków. Ugotowane ziemniaki zemleć przez maszynkę i dodać do ciasta. Dodać jajko i wszystko wymieszać. W rękach uformować kulki. Na gotującą osoloną wodę wrzucać kycioki. Gotować 15 minut. Podawać ze skwarkami lub gotowanym mlekiem.

Zobacz również

Benji - pies do zadań specjalnych

Benji - pies do zadań specjalnych

Nowa wystawa o częstochowskim Rakowie. Można ją zobaczyć w plenerze

Nowa wystawa o częstochowskim Rakowie. Można ją zobaczyć w plenerze

Polecamy

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

Italia zachwycona Polakiem. Szaleństwo na Półwyspie Apenińskim. ''Zbawiciel''

Ryczów będzie miał tężnię solankową. Udało się na nią pozyskać dofinansowanie

Ryczów będzie miał tężnię solankową. Udało się na nią pozyskać dofinansowanie

Jeden telefon i wydoją twoje krowy. Jak działają mobilni dojarze?

Jeden telefon i wydoją twoje krowy. Jak działają mobilni dojarze?