Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]
Starosądecka bryjka
Wersję tradycyjną bryjki przygotowywało się gotując w osolonej wodzie mąkę razową. Kiedy bryjka się zagęściła, okraszano tłuszczem, jaki był: słoniną, olejem lnianym, smalcem, czy masłem. Tym ostatnim zapewne rzadko, bo masło była najczęściej przeznaczone do sprzedaży na jarmarku. Czasem podczas gotowania dodawano maślankę lub serwatkę, czy mleko.
Składniki
1/2 l wody
20 dag mąki jęczmiennej lub pszennej razowej, najlepiej świeżo przemielonej
sól
słonina lub boczek
ewentualnie mleko
Wykonanie
Do wrzącej osolonej wody wsypać mąkę. Rozmącić dokładnie, aż zgęstnieje, nie dopuścić do powstania grudek. Gotować około 15 minut. Jak trochę się pogotuje dodać pół szklanki zimnej wody, żeby bryjkę zahartować. Gotowe danie polać skwarkami. Wedle uznania mleko można dodać podczas gotowania lub po.