Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
10 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Starosądecka bryjka...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Starosądecka bryjka
Wersję tradycyjną bryjki przygotowywało się gotując w osolonej wodzie mąkę razową. Kiedy bryjka się zagęściła, okraszano tłuszczem, jaki był: słoniną, olejem lnianym, smalcem, czy masłem. Tym ostatnim zapewne rzadko, bo masło była najczęściej przeznaczone do sprzedaży na jarmarku. Czasem podczas gotowania dodawano maślankę lub serwatkę, czy mleko.

Składniki
1/2 l wody 
20 dag mąki jęczmiennej lub pszennej razowej, najlepiej świeżo przemielonej 
sól 
słonina lub boczek 
ewentualnie mleko

Wykonanie
 
Do wrzącej osolonej wody wsypać mąkę. Rozmącić dokładnie, aż zgęstnieje, nie dopuścić do powstania grudek. Gotować około 15 minut. Jak trochę się pogotuje dodać pół szklanki zimnej wody, żeby bryjkę zahartować. Gotowe danie polać skwarkami. Wedle uznania mleko można dodać podczas gotowania lub po.

Zobacz również

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Serialowa Cayetana zafundowała sobie metamorfozę! Aż trudno ją poznać!

Serialowa Cayetana zafundowała sobie metamorfozę! Aż trudno ją poznać!

Polecamy

Kontrakty w Comarch Cracovii - dwóch Polaków na dłużej

Kontrakty w Comarch Cracovii - dwóch Polaków na dłużej

Prezes TS Wisła Kraków napisał list otwarty. Teraz dostał odpowiedź od Miszalskiego

Prezes TS Wisła Kraków napisał list otwarty. Teraz dostał odpowiedź od Miszalskiego

Spłonęło elektryczne auto. Samochód za milion złotych spłonął jak pochodnia!

Spłonęło elektryczne auto. Samochód za milion złotych spłonął jak pochodnia!