Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
13 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze. Po ostatnim zdjęciu przejdziesz na i.pl.
Poprzednie
Przejdź na i.pl
Przesuń w prawo aby przejść na i.pl
Tradycyjna krówka regulicka...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Tradycyjna krówka regulicka
Jednym z naszych, regionalnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie, jest receptura na krówkę regulicką. Przysmak ten przygotowywano i przygotowuje się do dziś w gminie Alwernia.

Składniki

1 litr mleka (nie może być UHT, tylko takie z krótkim terminem do spożycia albo prosto od krowy)
1 kg cukru
orzechy włoskie
masło

Wykonanie

Mleko zagotować z cukrem, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodać masło (82 proc.). Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać garść orzechów włoskich. Wylać do płaskiej formy i poczekać do czasu całkowitego stężenia. Następnie pokroić w kostkę.

Zobacz również

Sezon kąpielowy na Zakrzówku. Co ciekawego czeka na nas w tym roku?

NOWE
Sezon kąpielowy na Zakrzówku. Co ciekawego czeka na nas w tym roku?

Chcesz robić i zarabiać na YouTube Shorts? Oto, jak to zrobić

Chcesz robić i zarabiać na YouTube Shorts? Oto, jak to zrobić

Polecamy

Niezapomniane wielkanocne śniadanie. Pomysły na piękne ozdobienie talerzy i sztućców

Niezapomniane wielkanocne śniadanie. Pomysły na piękne ozdobienie talerzy i sztućców

Co dzieje się z Ireną Santor? Gwiazda wymaga opieki

Co dzieje się z Ireną Santor? Gwiazda wymaga opieki

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste

Wielkanoc 2024. W tym roku bez marnowania. Sprawdź przepisy w duchu less waste