Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Prołzioki z Moszczenicy...
fot. archiwum

Małopolskie przysmaki, o których nie miałeś pojęcia. TOP 12 dań małopolskich gospodyń [PRZEPISY]

Prołzioki z Moszczenicy
- Jedną ze starych babcinych receptur jest przepis na prołzioki. Są to okrągłe lub kwadratowe placki pieczone na płycie kuchennej, które smakiem i konsystencją przypominają chleb - mówią gospodynie z Moszczenicy.

Składniki
1/2 kg maki pszennej
1/2 kg pszennej mąki razowej
1 i 1/2 łyżeczki prołzy (sody)
1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
1 łyżeczka soli
1-2 jaja

Wykonanie

Do naczynia wlać mleko. Dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być wolniejsze niż na pierogi. Rozwałkować na grubość 1 i 1/2 cm i kroić nożem na kwadraty. Piec powoli z obydwu stron na płycie kuchennej. Można też na suchej patelni. Można je jeść z masłem lub powidłem popijając mlekiem.

Zobacz również

Karpaty Krosno przegrały z Garbarnią [ZDJĘCIA]

Karpaty Krosno przegrały z Garbarnią [ZDJĘCIA]

Ruch - Widzew LIVE! Rekordowa liczba kibiców w polskiej piłce klubowej

Ruch - Widzew LIVE! Rekordowa liczba kibiców w polskiej piłce klubowej

Polecamy

Iga Świątek już w półfinale w Stuttgarcie! Zacięty mecz z Emmą Raducanu!

Iga Świątek już w półfinale w Stuttgarcie! Zacięty mecz z Emmą Raducanu!

Kontrowersyjny finisz półmaratonu w Pekinie. Ostre decyzje - są dyskwalifikacje!

Kontrowersyjny finisz półmaratonu w Pekinie. Ostre decyzje - są dyskwalifikacje!

"Serce z drugiej ręki": pasjonaci koszulek piłkarskich szerzą dobro poprzez licytacje

"Serce z drugiej ręki": pasjonaci koszulek piłkarskich szerzą dobro poprzez licytacje