Mazurek wielkanocny tradycyjny. Zobacz jak zrobić to wielkanocne ciasto [TOP 10 PRZEPISÓW]
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Wygiełzowie (gmina Babice) na świąteczny stół polecają mazurka piernikowego.
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kostki masła
3 łyżki mleka
1/2 słoiczka miodu (250 g)
szczypta soli
Składniki na masę grysikową
0,5 l mleka
3 łyżki grysiku
1 kostka masła
1 szklanka cukru pudru
olejek migdałowy (parę kropel)
Wykonanie
Miód roztopić z masłem, mąkę przesiać z sodą, jajka utrzeć z cukrem pudrem. Zarabiając ciasto dolewać roztopiony miód z margaryną. Upiec z tego 4 cienkie placki. Zimne przełożyć masą grysikową. Można jeden placek przełożyć powidłami śliwkowymi.
Masa grysikowa: mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Do utartego masła dodawać po trochu wystudzony grysik i ucierać. Jak masa będzie gotowa dodać olejek migdałowy i wymieszać.