Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał? Przepisy na orzeźwiające sałatki

opr. Magda Smoleń
Latem do sałatek wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody.
Latem do sałatek wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody. Fot. materiały prasowe
Co zrobić, gdy za oknem żar leje się z nieba i ostatnia rzecz na jaką mamy ochotę to ciężkostrawne uczty poprzedzone kilkoma godzinami spędzonymi w kuchni? Sięgnijmy po orzeźwiające sałatki! Zobaczcie przepisy!

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego – jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody – będą orzeźwiające.
Jak wskazuje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg - producenta świeżych mieszanek sałat typu convenience oraz warzyw, latem wybór produktów, które skutecznie nawodnią organizm, jest naprawdę duży.

Orzeźwiające warzywa i owoce

Kiedy upał nie daje za wygraną w kulinarnych eksperymentach wykorzystajmy np.:

  • ogórki (96% wody)
  • sałatę (95%)
  • rzodkiewkę (95%)
  • pomidora (95%)
  • szpinak (91%)
  • marchew (87%)

Z owoców wybierajmy zaś:

  • arbuza (93%)
  • pomarańcze (87%)
  • truskawki (92%)
  • ananasa (87%)
  • maliny (87%)

- Wszystkie te składniki skutecznie uzupełnią wodę w organizmie, pozytywnie wpływając na nasze samopoczucie i poziom energii. Komponując lekką sałatkę warto postawić na smakowe kontrasty – słonawa feta i słodycz pomarańczy na idealnie zbilansowanej, neutralnej mieszance sałat z marchewką, to prawdziwa uczta dla zmysłów. Z kolei pełen wartości odżywczych, orzeźwiający ananas będzie doskonale współgrał z mieszanką sałat California mix, wyrazistym serem pleśniowym, rozdrobnionymi orzechami włoskimi oraz batatem. Taką przekąskę możemy z powodzeniem zapakować do pudełka i zjeść z apetytem na łonie natury – mówi Katarzyna Głębocka.

Woda dla ochłody

W letnie dni w nawodnieniu organizmu niezastąpione okażą się płyny w rozmaitych odsłonach. Jeśli nie potrafimy przekonać się do smaku wody, dodajmy do niej świeże owoce: grejpfruta, pomarańczę czy ananasa oraz miętę/rozmaryn. Po około godzinie (w przypadku ananasa musimy poczekać ok. 2 h) orzeźwiający, obłędnie smaczny napój będzie gotowy.
- Nie zapominajmy także o świeżych sokach czy smoothies, które dostarczają cennych składników odżywczych. Jeśli nie mamy czasu by przygotować je samodzielnie w domu, z powodzeniem skorzystać możemy z bogatej oferty sklepowej
– podsumowuje Katarzyna Głębocka.

Sałatka w stylu kalifornijskim.
Sałatka w stylu kalifornijskim. Fot. Orchidea Creative Group

Sałatka w stylu kalifornijskim [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. California mix marki Eisberg
  • 1 batat średniej wielkości
  • 1/4 ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • 80 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • zioła

Dressing:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Mieszankę sałat California mix marki Eisberg ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Sałatka z serem feta.
Sałatka z serem feta. Fot. materiały prasowe

Sałatka z serem feta [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. Fitness mix marki Eisberg
  • 1 pomarańcza
  • pół gruszki
  • 10 dag sera feta

Dressing:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki majonezu
  • szczypta brązowego cukru
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska