Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Międzynarodowy Dzień Pizzy 2024 świętuj domową pizzą. Zobacz przepis na pizzę na chrupiącym spodzie

opr. Magda Smoleń
Domowa pizza na chrupiącym spodzie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki.
Domowa pizza na chrupiącym spodzie. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Joanna Tokarz
9 lutego 2024 obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Świętujmy zatem pyszną domową pizzą! Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki na pizzę na chrupiącym spodzie. Pamiętajcie, że pizza to danie, które z zasady nie może się nie udać. Nawet wtedy, kiedy dalekie jest od ideału, smakuje wyśmienicie!

Jak zrobić chrupiące ciasto na pizzę? Zobaczcie sposób naszej Czytelniczki!
- Pizzę zawsze robiłam na mleku, tym razem postanowiłam dodać do niej trochę wody, mniej mąki, a więcej drożdży. Bałam się, że będzie je za bardzo czuć, ale nic podobnego. Ciasto rosło bardzo długo, ale było tak chrupiące, że wynagrodziło mi ten czas oczekiwania – mówi Joanna Tokarz, autorka bloga „Kuchnia w czekoladzie”.

Domowa pizza na chrupiącym spodzie [PRZEPIS]

Składniki na dwie okrągłe pizze średnicy około 30 cm

  • 3 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • pół szklanki przegotowanej letniej wody
  • 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
  • około 7 dag drożdży
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatki na pizzę:
Pizza 1

  • szynka pokrojona w drobniutką kosteczkę i mocno przypieczona na "skwareczki"
  • kilka plasterków wiejskiej kiełbaski, również delikatnie podpieczonych
  • papryka konserwowa pokrojona w kosteczkę
  • krążki czerwonej cebuli
  • około 10 plasterków wędzonego żółtego sera

Pizza 2

  • tuńczyk w sosie własnym z puszki
  • czerwona cebula
  • ok 10 plasterków sera żółtego słodkiego (np. szwajcar, królewski)
  • kilka plasterków pomidora

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy delikatnie, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wodę, olej, sól i wlewamy gotowy roztwór mleczno-drożdżowy. Mieszamy. Ciasto jest bardzo lepkie, klei się do rąk, dlatego ja mieszałam je tylko łyżką, nie poprawiałam już "dokładnie" rękami. Zostawiłam na około godzinę koło piecyka do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto będzie już minimum dwa razy większe zabieramy się za przygotowanie krążków. Dłonie mocno nawilżamy olejem, urywamy połowę ciasta i na mocno posypanym mąką blacie wyrabiamy delikatnie na kształt krążka. Ja robiłam to dłońmi, później delikatnie wałkiem.
Brytfanny smarujemy olejem, nie mają być zbyt suche i wiem już, że margaryna się do tego nie nadaje.
Krążki układamy na brytfannie, pizzę z tuńczykiem możemy posmarować z wierzchu sosikiem z puszki, drugą delikatnie zwykłym olejem.
Dodajemy składniki wedle upodobań.
Gotowe pizze zostawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia na około 40 minut, w trakcie jak delikatnie urosną- przyciskamy dłońmi, żeby powietrze uciekło. Tak ze dwa razy. Wkładamy pojedynczo do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, najlepiej ustawionego na grzanie tylko od dołu. Po 15 minutach przekręcamy na grzałkę górną i dolną, żeby ser się fajnie stopił. Ciasto jest kruche, delikatne i niezbyt grube, pomimo dużej ilości drożdży.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Instahistorie z VIKI GABOR

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska