Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miękkie, pyszne pyzy „klasztorne” z mięsnym farszem [PRZEPIS]

mad
Pyzy robi się błyskawicznie.
Pyzy robi się błyskawicznie. pixabay.com
Przepis na miękkie, pyszne pyzy z ziemniaków. Nie wiesz co zrobić z mięsa z rosołu? Pyzy z mięsnych farszem są delikatne i bardzo smaczne!

- Przepisem na te pyzy podzieliły się ze mną austriackie zakonnice, stąd nazwa „pyzy klasztorne”. Są miękkie i zawsze wychodzą! Pamiętajmy, żeby nie dodawać do ciasta jajek, bo będą gumowate. Zaproponowałam farsz z mięsa, ale pyzy można zrobić z jakimkolwiek innym farszem – mówi Barbara Stachurska z Krakowa.

Składniki na pyzy

  • ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki sypkiego grysiku
  • mleko do zarobienia ciasta

Składniki na farsz

  • mięso z rosołu
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • ewentualnie kapusta kiszona
  • smalec

Dodatkowo

  • masło
  • bułka tarta

Wykonanie
Ziemniaki zemleć w maszynce, dodać mąkę ziemniaczaną, sypki grysik i tyle mleka, ile przyjmie ciasto. Formować krążki, na środek nałożyć farsz i formować pyzy. Gotować w osolonej wodzie około 3-4 minuty od wypłynięcia. Ugotowane polać masłem z bułka tartą.
Farsz. Mięso z rosołu zemleć w maszynce. Na patelni podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać mięso. Doprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Można dodać kapustę kiszoną.

od 7 lat
Wideo

echodnia Drugi dzień na planie Ojca Mateusza

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska