Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mikołajki 2021. Słodkie prezenty DIY – zrób je sam [PRZEPISY]

mad
Nie masz pomysły na mikołajkowy prezent? Zrób sam słodycze. Zobacz przepisy na domowe słodkości!
Nie masz pomysły na mikołajkowy prezent? Zrób sam słodycze. Zobacz przepisy na domowe słodkości!
Nie wiesz co podarować najbliższym na Mikołaja? Zrób sam słodycze! Nikt im się nie oprze.

Mikołajki 2021 tuż-tuż. Co podarować najbliższym? Doskonałym pomysłem na mikołajkowe prezenty są własnoręcznie zrobione słodycze! Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą oraz krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy sprawią, że żadne dziecko im się nie oprze, a i na ustach dorosłego pojawi się uśmiech. Zobaczcie przepisy!

Świąteczne cukierki.
Świąteczne cukierki.
Własnoręcznie zrobione cukierki.
Własnoręcznie zrobione cukierki.

Świąteczne cukierki ze śliwką kalifornijską i czekoladą [PRZEPIS]

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 120 ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła
  • 10 śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki ulubionej posypki
  • folia aluminiowa

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do miski. Dodajemy masło. W rondelku zagotowujemy śmietankę. Wlewamy śmietankę do miseczki z czekoladą. Czekamy minutę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Miseczkę wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę, aby czekolada zgęstniała. Każdą śliwkę obtaczamy w masie czekoladowej.
Następnie każdą śliwkę w czekoladzie obtaczamy w posypce. Śliwki układamy na kawałkach folii aluminiowej. Skręcamy brzegi tak, by uzyskać kształt cukierka. Zjadamy tego samego dnia.

Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy [PRZEPIS]

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 6 łyżek mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 szklanka śliwek kalifornijskich
  • wrzątek
Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy.
Krem kanapkowy czekoladowo-śliwkowy.

Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie wkładamy do misy blendera i zalewamy wrzątkiem tak, żeby je dokładnie przykrywał. Odstawiamy. Do garnuszka wlewamy mleko, dodajemy mleko w proszku i połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Ciągle mieszając doprowadzamy wszystko do wrzenia. Odcedzamy śliwki. Do blendera wlewamy połowę mleka z czekoladą, które podgrzewaliśmy w garnuszku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ostrożnie otwieramy blender. Masę śliwkową z blendera dodajemy do mleka, które pozostało w rondelku. Mieszamy. Przekładamy do słoiczka i studzimy. Przechowujemy w lodówce.

Dobrze znasz świętego Mikołaja? Wiesz skąd pochodzi i jak dostaje się do domów? Sprawdź się w naszym QUIZIE!:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co włożyć, a czego unikać w koszyku wielkanocnym?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska