Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mleko kokosowe - przepis, cena, kalorie. Jakie właściwości ma mleko kokosowe?

Joanna Zajchowska
Mleko kokosowe - przepis, cena, kalorie. Jakie właściwości ma mleko kokosowe?
Mleko kokosowe - przepis, cena, kalorie. Jakie właściwości ma mleko kokosowe? YouTube
Jaki jest przepis na mleko kokosowe? Czy wiesz, że mleko kokosowe można zrobić samemu? Jaka jest cena mleka kokosowego? Czy musi być wygórowana? Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że mleko kokosowe ma wyjątkowe właściwości, które świetnie poprawią stan naszego zdrowia. Mleko kokosowe wciąż nie jest w Polsce doceniane, a powinno być. Podpowiadamy dlaczego!

Mleko kokosowe idealnie komponuje się z wieloma potrawami. Mało kto wie, że ten produkt świetnie zagęszcza, wzbogaca smak oraz nadaje aksamitną teksturę. Pasuje również do deserów i koktajli. W dodatku można wykonać mleko kokosowe samodzielnie, a przepis jest bardzo prosty!

Domowe mleko kokosowe [PRZEPIS]

Jak samemu przygotować mleko kokosowe? Przepis na domowe mleko kokosowe jest bardzo prosty. Zobaczcie sami!

Składniki:

  • wiórki kokosowe lub miąższ kokosa - polecamy zastosować miąższ,
  • woda mineralna.

Przygotowanie:

Szklankę wiórków kokosowych zalać dwoma szklankami wody mineralnej. Zostawić na co najmniej 12 h. Po upływie tego czasu całość zmiksować na gładką masę. Uwaga: im mniej wody damy - tym gęstsze będzie nasze mleko! Gotowy płyn przelać przez sitko tak, aby część wiórków została w naczyniu. Następnie do pozostałych wiórków kokosowych dodać raz jeszcze szklankę wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca). Masę zmiksować i połączyć ze sobą oba płyny.

Oczywiście możemy również wybrać gotowy produkt i kupić mleko kokosowe w sklepie. Ile kosztuje mleko kokosowe?

Mleko kokosowe - cena

Cena mleka kokosowego waha się od kilku do nawet kilkunastu złotych. Jeżeli zależy nam na oszczędnościach, powinniśmy wybrać mleko w puszce - ma ono podobną cenę do mleka w kartonie. Tymczasem koszt domowego mleka kokosowego to ok. 5 zł.

Bardzo często możemy się nabrać na niską cenę i wybieramy mleko kokosowe, które ma w składzie głównie słodziki i dodatki konserwujące. Pamiętajcie, że mleko kokosowe powinno zawierać 85 procent ekstraktu z kokosa i 15 procent wody bez dodatków konserwujących.

Chcąc wybrać mleko kokosowe najwyższej jakości, niektórzy decydują się na zakup: Real Thai. To mleczko kokosowe jest produkowane ze świeżych i najlepszych kokosów uprawianych w naturalnym środowisku. Koszt takiego zakupu wynosi około 24 złotych.

Mleko kokosowe - przepis, cena, kalorie. Jakie właściwości ma mleko kokosowe?
Mleko kokosowe - przepis, cena, kalorie. Jakie właściwości ma mleko kokosowe? YouTube

Mleko kokosowe - kalorie

Osoby, które zdecydują się na pełnotłuste mleko kokosowe jako zamiennik mleka krowiego, muszą pamiętać, że w szklance mleka kokosowego znajduje się o 350 kcal więcej. Szklanka mleczka kokosowego waży 230 g i zawiera 467 kalorii. Mleko kokosowe, które kupujemy w kartonie, ma 34 kcal w 100 g.

Mleko kokosowe - właściwości

Mleko kokosowe posiada wiele właściwości zdrowotnych. W swoim składzie zawiera co prawda nasycone kwasy tłuszczowe i jest to produkt wysoko kaloryczny. Pomimo tego uznaje się je za produkt wysokowartościowy. Mleko kokosowe cechuje się szeregiem właściwości zdrowotnych. Tłuszcze w mleku kokosowym należą do grupy krótkołańcuchowych, co czyni je dobrymi dla naszego zdrowia.

Mleko kokosowe zawiera wiele witamin i składników mineralnych:

  • mangan (spożycie 100 gramów mleka kokosowego zaspokaja niemalże połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek),
  • miedź,
  • magnez,
  • melen,
  • żelazo,
  • fosfor,
  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B.

Mleko kokosowe wspomaga odchudzanie. Ten fakt może wydawać się nieco absurdalny ze względu na dużą kaloryczność mleka. Kwasy tłuszczowe z przewodu pokarmowego trafiają prosto do wątroby, gdzie zostają spalone i przekształcone w energię. Dzięki temu tłuszcze znajdujące się w mleku kokosowym nie odkładają się w tkance tłuszczowej.

Mleko kokosowe wykazuje działanie:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwbakteryjne.

Składniki mleka kokosowego mogą łagodzić nawet przewlekłe stany zapalne, a także zmniejszać ryzyko infekcji bakteryjnych i wirusowych.

Jeżeli zmagacie się z problemem wrzodów - mleko kokosowe jest dla was. Spożywanie mleka kokosowego łagodzi owrzodzenia błony śluzowej żołądka.

Mleko działa również zbawiennie na pracę układu krwionośnego. Przy regularnym stosowaniu mleka kokosowego, zauważymy spadek tzw. "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz wzrost "dobrego" cholesterolu HDL.

Dzięki bogactwu składników odżywczych mleko kokosowe warto stosować do nawilżania włosów i na skórę. Preparaty na bazie mleka doskonale wygładzają zmarszczki, a dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym łagodzą wypryski i zmiany skórne.

Mleko kokosowe - przepisy. Do czego użyć mleka kokosowego?

Gdy chcecie spróbować swoich sił z mlekiem kokosowym, postarajcie się wykorzystać je do przygotowania zupy tajskiej, kurczaka w mleku kokosowym lub naleśników z ciasta z mlekiem kokosowym.

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę,
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę,
  • 2 papryki pokrojone w kostkę,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • sól, pieprz, curry,
  • olej – do smażenia,
  • ryż.

Przygotowanie:

  1. Kurczaka doprawić przyprawami. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kurczaka.
  2. Do kurczaka dodać cebulę i paprykę, a następnie mleko kokosowe. Gotować około 10 minut.
  3. Podawać z ulubionym dodatkiem.

Naleśniki z mleka kokosowego [PRZEPIS]

Składniki:

  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 ml wody gazowanej,
  • 2 jajka,
  • 110 g mąki tortowej.

Jajko ubijać z mlekiem kokosowym. Dodać wodę, cukier i mąkę. Mieszać aż ciasto będzie puchate i gładkie. Smażyć cienkie naleśniki z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Ciasto z mlekiem kokosowym

Ciasto bounty jest idealne, by zacząć od niego przygodę z mlekiem kokosowym w deserach.

Składniki:

  • mąka pszenna 150 gram,
  • cukier 100 gram,
  • kakao 30 gram,
  • 1 jajko,
  • 1,5 kostki masła,
  • kwaśna śmietana,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki,
  • wiórki kokosowe 120 gram,
  • kasza manna 75 gram,
  • cukier puder 150 gram,
  • mleko kokosowe 0.5 l.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszać ze sobą wszystkie sypkie składniki. W innym naczyniu ucierać masło z cukrem i dodać do tego jajko, śmietanę oraz stopniowo wsypać sypkie składniki. Mieszać aż do ich połączenia.
  2. Ciasto wstawić do piekarnika. Piec od 25 do 35 minut z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawić ciasto, aby wystygło.
  3. Kaszę mannę wymieszać z wiórkami kokosowymi i dodać je do zagotowanego mleka. Gdy masa zacznie gęstnieć - zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  4. Ucierać cukier puder z masłem, dodać stopniowo przestudzoną kaszę z wiórkami oraz wlać rum. Masę kokosową wykładać na przestudzony spód i odstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska