2/12 Zamknij

Kapuśniak z młodej kapustySkładnikimłoda kapusta 3 młode ziemniaki kostki cielęce lub schabowe 15 dag boczku wędzonego 2 pomidory 3 liście laurowe 5-7

Fot. Katarzyna Skuta

Poprzednie Następne
Przeglądaj również za pomocą strzałek na klawiaturze Poprzednie Następne

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki
młoda kapusta
3 młode ziemniaki
kostki cielęce lub schabowe
15 dag boczku wędzonego
2 pomidory
3 liście laurowe
5-7 ziaren ziela
angielskiego
łyżka mąki
łyżka masła
sól

Wykonanie
Kostki umyć, zalać wodą i gotować ok. 45 min pod przykryciem. Posolić. Po tym czasie wkroić obrane ze skórki pomidory, gotować ok. 10 min. Dodać poszatkowaną kapustę, liście laurowe i ziele angielskie. Obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę, gotować osobno w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, dodać je wraz z wodą do zupy. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać do kapuśniaku. Z masła i mąki zrobić rumianą zasmażkę, dodać do zupy i doprowadzić do wrzenia. Na koniec doprawić solą do smaku. Jeśli kostki będą mięsne, można je obrać i mięso dodać do zupy.
Przepis Katarzyny Skuty Wróć do artykułu

Najnowsze wiadomości

reklama

Polecamy