Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najgorsze potrawy ze stołówek szkolnych. W PRL-u rządziła zupa owocowa i kotlety z mortadeli

Anna Daniluk
Anna Daniluk
W czasach PRL-u przyjęto plan dożywiania dzieci w szkołach. Jednak wiele szkół zmagało się z niedofinansowaniem stołówek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć więcej zdjęć z PRL-u.
W czasach PRL-u przyjęto plan dożywiania dzieci w szkołach. Jednak wiele szkół zmagało się z niedofinansowaniem stołówek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć więcej zdjęć z PRL-u. Narodowe Archiwum Cyfrowe
Jedzenie na stołówkach szkolnych nie wszystkim dobrze się kojarzy. Szczególnie, jeśli lata podstawówki czy liceum wypadły w okresie PRL-u. Z jednej strony, niektórzy doceniają dziś obowiązkową szklankę mleka i drożdżówkę, podawane wówczas podczas przerw. Z drugiej pamiętają o kryzysie i braku żywności, które odbijały się także na daniach serwowanych na stołówkach. Sprawdziliśmy, jakie dania są wspominane najgorzej. Zobaczcie sami.

W skrócie

Stołówki szkolne w czasach komunizmu

Z książki Moniki Milewskiej „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” dowiadujemy się, że idea zbiorowego żywienia została zaczerpnięta ze Stanów Zjednoczonych. Stołówki i programy dożywiania dzieci miały zacieśniać relację pracownika z zakładem pracy. Ale miały też budować wdzięczność wobec dyrekcji i całego systemu komunistycznego.

„Stołówki, powiedział Lenin, to «kiełki komunizmu». Karmić mają zgodnie z masowymi potrzebami, uwalniając kobiety od kuchennych spraw, zrównując stołowników i wprowadzając w nową proletariacką kulturę” – pisze w książce „PRL na widelcu" Błażej Brzostek. - Idea zbiorowego żywienia nie narodziła się jednak w ojczyźnie światowego proletariatu, lecz w Stanach Zjednoczonych, gdzie już w latach 80. XIX wieku w zakładach pracy zaczęły powstawać pierwsze tzw. kafeterie, czyli tanie, samoobsługowe stołówki, w których robotnik sam komponował sobie posiłek, przesuwając tacę po metalowej prowadnicy jak po taśmie produkcyjnej. Pomysł ten niezwykle przypadł do gustu wizytującemu w 1936 roku USA komisarzowi ludowemu przemysłu spożywczego, Anastasowi Mikojanowi” – pisała Monika Milewska.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć zdjęcia stołówek z okresu PRL-u

Dożywianie w szkole i zamienniki żywności w PRL-u

Warto pamiętać, że w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej jedzenie podawane na szkolnych stołówkach miało pokazywać, że wszystkie dzieci są wobec siebie równe. Nieważne jest pochodzenie, a każdy uczeń ma mieć obowiązkowo podany posiłek. W teorii było to dobre założenie, w praktyce niestety szkoły musiały tworzyć tanie zestawy dań, które nie zawsze smakowały uczniom.

Najgorsze posiłki w stołówkach szkolnych

Szczególnie w latach 70. XX, gdy szalała inflacja, oraz w latach 80. XX, gdy żywność była reglamentowana, w szkolnych stołówkach pojawiały się niechlubne zamienniki. Najgorszymi posiłkami według ówczesnych uczniów były:

Marta z Wałbrzycha do podstawówki chodziła w latach 80. i 90. Przyznaje, że lubiła szkolne obiady - najbardziej makaron z serem i leniwe pierogi - ale nie zawsze. Najgorzej wspomina zupę owocową nalewaną przez kucharki chochlą z wielkiego gara, krupnik, w którym pływały kości z kury i gotowanego kurczaka podawanego z marchewką i groszkiem. - Ta potrawka to był największy koszmar. Do dziś śni mi się po nocach i odbija czkawką - opowiada Marta.

Źle wspomina też obowiązkowe mleko z kożuchem, które podawano na stołówce, w charakterystycznych, szarych kubkach. - Było obrzydliwe i śmierdziało - mówi.

Stołówki szkolne były niedofinansowane, w wielu placówkach płace dla kucharek niskie, brakowało wystarczającej ilości składników i sprzętu. W związku z tym radzono sobie tak, jak umiano. Np. kompot przygotowywano nie z owoców, a z kisielu w proszku. A przeważającym składnikiem nadzienia w pierogach ruskich były ziemniaki.

Protesty uczniów o żywienie w szkołach

Warto też odnotować, że 23 i 24 maja 1983 roku uczniowie z internatu Zespołu Szkół Rolniczych w Gronowie w województwie toruńskim podjęli strajk głodowy. Powodem była fatalna jakość i estetyka posiłków. Buntowano się także przeciwko brakom porządku i higieny na szkolnej stołówce. Młodzież odmówiła wspólnego spożycia obiadu, kolacji i śniadania. Strajkiem uczniów zajęły się od razu milicja obywatelska oraz toruńska prokuratura. W notatce z wydarzenia spisanej przez milicję skwitowano, że dyrekcja szkoły z ulgą przyjęła fakt, że przyczyną strajku są kiepskie warunki na szkolnej stołówce a nie sprawy polityczne.

A wy jak wspominacie posiłki podawane na szkolnych stołówkach?

Zobacz zdjęcia stołówek w PRL-u:

W czasach PRL-u przyjęto plan dożywiania dzieci w szkołach. Jednak wiele szkół zmagało się z niedofinansowaniem stołówek. Kliknij w obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć więcej zdjęć z PRL-u.

Najgorsze potrawy ze stołówek szkolnych. W PRL-u rządziła zu...

Źródło:

  • „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL”, Monika Milewska, Państwowy Instytut Wydawniczy

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Najgorsze potrawy ze stołówek szkolnych. W PRL-u rządziła zupa owocowa i kotlety z mortadeli - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska