3 z 8
Poprzednie
Następne
Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]
Gulasz z podrobów gęsich
Składniki
1 kg podrobów gęsich – serca, żołądki i płucka
2 cebule
4 łyżki oleju
1 łyżka mąki
2-3 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki śmietany
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
łyżka majeranku
kostka rosołowa
sól, pieprz
Wykonanie
Z podrobów usunąć błonki i umyć, zalać wrzątkiem, posolić. Dodać kostkę rosołową, liście laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotować 30 minut. Wyjąć z wywaru wszystkie podroby, przestudzić i pokroić w kostkę. Włożyć do rondla. Mąkę zrumienić na 2 łyżkach oleju. Wlać szklankę wywaru i wymieszać. Dodać podroby. Przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem. Zagotować i dusić ok. 20 min. Do śmietany dodać 3 łyżki wywaru i wlać do podrobów. Zagotować.