Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]
Rolada gęsia z omletem
Składniki
1 pierś z gęsi
4 jajka
3 łyżki płynnej kremówki
1 łyżka startego sera parmezanu
olej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki kaparów
ok. 15 oliwek
150 ml białego wytrawnego wina
gałka muszkatołowa
pieprz, sól
Wykonanie
Jajka roztrzepać z kremówką. Dodać starty parmezan, doprawić do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatołową . Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wlać masę i usmażyć złocisty omlet. Mięso lekko rozbić, natrzeć pieprzem, solą i czosnkiem. Położyć na nim omlet i rzędem kapary i oliwki. Zwinąć mięsotworząc dość zwartą roladę, owinąć nitką lub bawełnianym sznurkiem. Roladę przełożyć do brytfanny, polać winem i piec ok. 80 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać w czasie pieczenia powstałym sosem. Podawać np. z fasolką.
Zobacz też: Dania z gęsi według pomysłu Janusza Fica, szefa kuchni w Dworze Sieraków: KLIK