Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]
Kiełbasa z mięsa gęsiego
Składniki
1 kg mięsa z piersi gęsiej
po 50 dag wieprzowej łopatki i chudego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 l bulionu drobiowego
łyżka przyprawy do mięsa
ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo
ok. 2 metrów cienkich solonych jelit (dostępne są w sklepach mięsnych)
Wykonanie
Mięso gęsie, łopatkę i boczek przepuścić przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, doprawić majerankiem, zielem i pieprzem oraz solą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jelita umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę trzy, cztery razy.
Mięso wyrobić, następnie napełnić ściśle za pomocą maszynki do mięsa z dziubkiem, czyli ze specjalną nakładką.
Uformowane kiełbaski po ok. 15 cm na końcach zawiązać na supeł.
Kiełbaski ułożyć na blaszce, ponakłuwać, posmarować olejem. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na gorąco z sosami i ziemniakami lub na zimno.