Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełbasa z mięsa gęsiego...
fot. Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki

Najlepsza gęsina na świętego Marcina. Przepisy na dania z gęsi Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki [PRZEPISY]

Kiełbasa z mięsa gęsiego

Składniki
1 kg mięsa z piersi gęsiej
po 50 dag wieprzowej łopatki i chudego boczku
2 ząbki czosnku
1/4 l bulionu drobiowego
łyżka przyprawy do mięsa
ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek

Dodatkowo
ok. 2 metrów cienkich solonych jelit (dostępne są w sklepach mięsnych)

Wykonanie
Mięso gęsie, łopatkę i boczek przepuścić przez maszynkę z sitem o dużych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bulion, doprawić majerankiem, zielem i pieprzem oraz solą. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Jelita umyć, namoczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny, zmieniając w tym czasie wodę trzy, cztery razy.
Mięso wyrobić, następnie napełnić ściśle za pomocą maszynki do mięsa z dziubkiem, czyli ze specjalną nakładką.
Uformowane kiełbaski po ok. 15 cm na końcach zawiązać na supeł.
Kiełbaski ułożyć na blaszce, ponakłuwać, posmarować olejem. Piec ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. Podawać na gorąco z sosami i ziemniakami lub na zimno.

Zobacz również

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Dogan rozstaje się z Hilal. Będzie chciała się zemścić!

Nowe Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne dla osób z niepełnosprawnościami w Rzeszowie

Nowe Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne dla osób z niepełnosprawnościami w Rzeszowie

Polecamy

IKEA znowu w Wieliczce. Wraca w nowym formacie

IKEA znowu w Wieliczce. Wraca w nowym formacie

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Mega awantura w świecie darta. Facet czy babka? Holenderka szokuje świat sportu

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski

Strzelcy piłkarskiej okręgówki zachodniej Małopolski