MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na ogórki w musztardzie. Ważny jest dodatek wyrazistej przyprawy. Poznaj przepis na śląskie zymft ogórki

Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada  najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. liudmilachernetska / 123RF
Jeśli jeszcze nie znasz śląskich zymft ogórków, to najwyższa pora to zmienić! Ogórki w musztardzie są wyśmienitą przekąską na każdą okazję. Warto zrobić je z przepisu Remigiusza Rączki, śląskiego kucharza, znanego m.in. z programu kulinarnego „Rączka gotuje” na YouTube. Polecane przez niego musztardowe pikle mają wyjątkowy smak, podkreślony przez jedną nietypową przyprawę. Sprawdź i wypróbuj przepis na pyszne domowe przetwory z ogórków.

W skrócie

Remigiusz Rączka radzi, jak zrobić przetwory z ogórków

Remigiusz rączka to cieszący się popularnością śląski kucharz. W jednym z odcinków „Rączka gotuje”przedstawił on kilka przepisów na przetwory, m.in. ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki lub zmyftgórki. Poleca zrobić do nich zalewę z dodatkiem musztardy, papryki i marchewki. Wyjątkowy smak to zasługa przyprawy curry. Przepis spotkały się z uznaniem internautów. „Panie Remigiuszu jak zwykle smacznie i sprawnie przekazany przepis” – napisał jeden z nich. „Jak zawsze pysznie!”– dodał inny.

Przepis Remigiusza Rączki na zymft ogórki

czas przygotowania: ok. 1 godzina
porcja na ok. 6 słoików
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 kg ogórków,
  • pół cebuli,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 liście selera,
  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 8 sztuk ziela angielskiego,

Zalewa:

  • 2 l wody,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka curry,
  • 200 ml octu.

Jak zrobić ogórki w musztardzie bez obierania?

  1. Najpierw należy przygotować zalewę. Do ugotowanej wody dodaj miód, sól, cukier, musztardę, ocet i curry. Wymieszaj.
  2. Pokrój paprykę w paseczki.
  3. Marchewkę pokrój w plasterki.
  4. Cebulę pokrój na cząstki.
  5. W słoikach ułóż paprykę, marchewkę, liście selera, po jednym ząbku czosnku, po listku laurowym, kilka zieli angielskich i ziaren gorczycy.
  6. Ogórki pokrój w poprzek i ułóż w słoikach pionowo.
  7. Całość zalej zalewą. Zakręć
  8. Pasteryzuj ok. 30 minut w piekarniku na 150-160 stopni.

Remigiusz Rączka i jego kuchnia

Remigiusz Rączka jest kucharzem znanym m.in. z autorskiego programu kulinarnego „Rączka gotuje”, nadawanego głównie w TVP Katowice. Pochodzi z Wodzisławia Śląskiego. Przez wiele lat pracował w hotelarstwie, gastronomii oraz prowadził restauracje.

Znany kucharz reprezentował Polskę, gotując na EXPO 2020 w Dubaju. Serwował tam oczywiście śląskie przysmaki. Obecnie dzieli się swoimi przepisami w mediach społecznościowych oraz na kanale na YouTube.

Jakie zrobić zymft ogórki? Zanany śląski kucharz Remigiusz Rączka podpowiada  najlepszy przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepszy przepis na ogórki w musztardzie. Ważny jest dodate...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Przyrządzaj pyszne wypieki!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska