Najnowsze ostrzeżenia GIS. Uwaga! Salmonella na jajach z Biedronki (19.11.2021)

opr. ma
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Główny Inspektor Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie przed szkodliwymi produktami. Najnowsze dotyczą między innymi jaj, które można kupić w sklepach Biedronki.

Główny Inspektor Sanitarny, czyli GIS, regularnie kontroluje sprzedawane produkty i co jakiś czas wykrywa w nich różnego rodzaju nieprawidłowości.

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed niebezpiecznymi produktami

W związku z tym wycofał już mnóstwo niebezpiecznych dla zdrowia produktów, które do tej pory mogliśmy kupić w naszych sklepach. Oprócz szkodliwej dla zdrowia i życia żywności GIS zaleca również pozbycie się niektórych suplementów diety, a nawet produktów użytku codziennego.

Salmonella na jajach z Biedronki

Listę wycofanych produktów z ostatnich tygodniach znajdziesz w naszej galerii

Zasady postępowania z jajami

  • Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.
  • Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.
  • Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel itp. Niosą one z sobą zwiększone ryzyko zachorowania.
  • Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte. Najlepiej, gdy jajecznica, jaja sadzone są również ścięte.
  • Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.
  • Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.
  • Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.
  • Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały kontaktu z surowymi jajami.
  • Nie należy stosować tych samym talerzy czy sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami. Ugotowane jaja, jajecznica, jajka smażone czy sadzone powinny być podawane bezpośrednio po przygotowaniu.

ZOBACZ TAKŻE: Najnowsze ostrzeżenia GIS

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Materiał oryginalny: Najnowsze ostrzeżenia GIS. Uwaga! Salmonella na jajach z Biedronki (19.11.2021) - Gazeta Współczesna

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie