Kruche i delikatne kibiny nadziewane suszoną śliwką.
Składniki na ciasto na ok 50 sztuk:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin
- 2 kopiate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- szczypta soli
Składniki na masę śliwkową:
- 40 dag śliwek wędzonych bez pestek
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 4 kostki czekolady gorzkiej
- 200-250 ml wody
- 5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowego
- laska cynamonu
- gwiazdka anyżu
- laska wanilii
- skórka otarta z cytryny
Wykonanie
Ciasto zagnieść, odłożyć na minimum dwie godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową, zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno.
Masa śliwkowa. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.
Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy.
Do pokrojonych śliwek dodajemy cukier, drobno pokrojona czekoladę oraz ścieramy skórkę z całej cytryny. Dodajemy powidło i dokładnie mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu masa jest gotowa do nadziewania.
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?