Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

XXIII Gminny Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym

XXIII Gminny Turniej Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym

Przyłapani z panelami. Paserom spod Krakowa grozi do 10 lat więzienia

Przyłapani z panelami. Paserom spod Krakowa grozi do 10 lat więzienia

Polecamy

Wybitny krakowski kardiochirurg poparł Łukasza Gibałę

Wybitny krakowski kardiochirurg poparł Łukasza Gibałę

Nie żyje Antoni Montean, znany trener hokejowej Cracovii

Nie żyje Antoni Montean, znany trener hokejowej Cracovii

Nie żyje prof. Jadwiga Staniszkis

Nie żyje prof. Jadwiga Staniszkis