W skrócie:
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. To tradycyjne ciasto, które często gości u mnie w domu. Przygotowanie tego wypieku nie jest bardzo trudne, ale zajmuje nieco czasu – musimy zagnieść kruche ciasto, ubić bezę i przygotować prostą masę serową. By sernik smakował, jak z najlepszej cukierni, proponuję użyć twarogu półtłustego i przecisnąć go przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 1 godzina 10 minut
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy (jedno opakowanie 16 g lub łyżeczka esencji waniliowej),
Masa serowa:
- 500 g sera białego półtłustego lub śmietankowego,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 90 g masła miękkiego,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek),
Beza:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek),
- puszka brzoskwiń w syropie.
Zobacz także: Beza idealna za każdym razem. Poznaj trik na sztywną pianę z białek, do deserów i na beziki. Kluczowy jest jeden składnik
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
- Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto.
- 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ser półtłusty przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia. Jeśli używasz sera śmietankowego, to nie musisz go dodatkowo rozdrabniać.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ser i budyń w proszku. Zmiksuj.
- W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku i miksuj jeszcze ok 1 minutę.
- Brzoskwinie pokrój w plasterki.
- Wylej masę serową na spód ciasta, na wierzchu poukładaj plasterki brzoskwiń.
- Następnie wyłóż na ciasto bezę i delikatnie rozprowadź łyżką.
- Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch sernika.
- Piecz sernik przez minimum 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Czytaj także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy
Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze...
Zobacz także inne przepisy na serniki ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
Robot planetarny CLATRONIC KM 3630 czerwony
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
Robot kuchenny DAEWOO DSX-5055, 1300 W
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7776/90
kup teraz

Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Robot kuchenny BOSCH Styline MCM42024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?