W skrócie:
Mam dziś dla ciebie przepis na ciasto, które kradnie serca. To bardzo wilgotny placek ze śliwkami. Nie napracujesz się przy nim, ale za to zrobisz efekt wow. To ciasto rozpływa się w ustach i sprawia, że największy gbur zaczyna się uśmiechać. A wystarczy tylko połączyć kilka składników. Mam swój sposób na to, żeby ciasto wychodziło cudownie wilgotne. Najpierw ubijam kogel-mogel z jajek i cukru, a dopiero później łączę masę z mąką. Kluczowy jest także dodatek maślanki, która wspaniale wpływa na konsystencję. Musisz spróbować tego bajecznego przepisu.
Wilgotny placek ze śliwkami – przepis z maślanką
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: średnia blacha
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
0,5 kg śliwek,
1 i 3/4 szklanki mąki,
pół szklanki maślanki,
¼ szklanki oleju,
3 jajka,
pół szklanki drobnego cukru,
czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder.
Jak zrobić wilgotny placek ze śliwkami?
Jajka i maślankę wyjęłam z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzałam do 180 stopni, blachę wyłożyłam papierem.
Śliwki umyłam, pokroiłam, wyjęłam pestki, owoce zasypałam cukrem.
Cukier i jajka ubiłam w mikserze na jasny i gęsty kogel-mogel.
Powoli wlałam do masy olej. Cały czas ubijałam.
Do miski przesiałam mąkę, dodałam proszek do pieczenia, wymieszałam.
Dodałam masę jajeczną i wymieszałam szpatułką. Na koniec dodałam maślankę i ponownie wymieszałam.
Ciasto wlałam na blachę.
Śliwki odsączyłam z syropu i ułożyłam na cieście.
Piekłam 40 minut.
Gotowy placek ze śliwkami posypałam cukrem pudrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?