Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Oponki serowe – słodki przysmak karnawału 2024. Jak zrobić domowe oponki jak u babci? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Zebraliśmy dla was przepisy naszych Czytelników na smaczne oponki serowe: jak u babci, ekspresowe – z pięciu składników, oponki z polewą czekoladową oraz rewelacyjne oponki serowo-czekoladowe! Skusicie się?
Zebraliśmy dla was przepisy naszych Czytelników na smaczne oponki serowe: jak u babci, ekspresowe – z pięciu składników, oponki z polewą czekoladową oraz rewelacyjne oponki serowo-czekoladowe! Skusicie się? Fot. Katarzyna Skuta
Oponki serowe to niewątpliwie przysmak, który kojarzy się z karnawałem. Jak zrobić dobre oponki? Zebraliśmy dla was przepisy naszych Czytelników na smaczne oponki serowe: jak u babci, ekspresowe – z pięciu składników, oponki z polewą czekoladową oraz rewelacyjne oponki serowo-czekoladowe!

Oponki serowe to karnawałowy przysmak, któremu trudno się oprzeć. Są lekkie, pulchne i bardzo smaczne. Robi się je bardzo szybko – ciasto jest bez drożdży, więc nie musi wyrastać. Watro się na nie skusić. Wszak mamy karnawał!

Oponki serowe jak u babci! [PRZEPIS]

Oponki serowe jak u babci!
Oponki serowe jak u babci! Fot. Iwona Borowiec

Składniki

  • ½ kg mąki
  • ½ kg sera białego
  • ½ kostki margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 całe jajka
  • tłuszcz do smażenia
  • dowolny aromat

Wykonanie
Cukier, mąkę, sodę wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić. Wykrawać krążki przy pomocy szklanki i kieliszka. Smażyć na rumiano w głębokim tłuszczu. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym
Przepis Iwony Borowiec

Szybkie oponki z pięciu składników [PRZEPIS]

Szybkie oponki z pięciu składników.
Szybkie oponki z pięciu składników. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • 1 kg białego sera 
  • 0,7 kg mąki 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia 
  • 4 jajka 

Wykonanie
Ser rozkruszyć, dodać do niego make, jajka, cukier i proszek. Wyrobić ciasto i rozwałkować je na grubość ok. 1 cm. Kółka wycinać szklanką, dziurki w środku kieliszkiem. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Gdy wystygną posypać cukrem pudrem. 
Przepis Katarzyny Skuty

Karnawałowe oponki z polewą czekoladową [PRZEPIS]

Karnawałowe oponki z polewą czekoladową.
Karnawałowe oponki z polewą czekoladową. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki na oponki

  • 250 g mąki
  • 50 g margaryny
  • 200 g sera białego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Składniki na polewę:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1,5 łyżki mleka

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z margaryną i białym serem. Dodać cukier, jajko oraz sodę oczyszczoną. Zagnieść ciasto.
Przygotowane ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o dużej średnicy wykroić w cieście krążki. Na środku każdego krążka zrobić kieliszkiem mniejsze kółko.
Oponki smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oponki ułożyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć tłuszcz.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Dodać mleko. Wymieszać, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polać usmażone oponki.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Pyszne oponki serowo-czekoladowe [PRZEPIS]

Pyszne oponki serowo-czekoladowe.
Pyszne oponki serowo-czekoladowe. Fot. Sylwia Ładyga

Składniki

  • 110 g mąki
  • 15 g kakao
  • 40 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 130 g sera białego półtłustego
  • żółtko
  • 60 g śmietany kwaśnej 18 proc
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo
  • ok. 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła

Wykonanie
Mąkę, cukier, kakao i sodę przesiać. Ser biały zmiksować z żółtkami i śmietaną na gładką masę. Wszystko razem wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Rozwałkować na ok. 1,5 cm grubości i za pomocą szklanki wyciąć krążki, w środku tworząc małą dziurkę.
Usmażyć na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony, odsączyć na ręczniku. Odrobinę czekolady zostawić do posiekania, resztę roztopić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę masła. Gorącą polewą polać oponki, posypać resztą posiekanej czekolady.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska