Ostatki 2024. Pyszne przekąski na ostatki karnawału. Co podać na śledziówkę? [PRZEPISY]
Cake pops, czyli ciasteczka na patyczkach
Składniki:
2½ kubka płatków owsianych błyskawicznych
12 śliwek kalifornijskich
5 łyżek gorzkiego kakao
120g cukru trzcinowego
120g masła
100ml mleka roślinnego
60 ml whiskey
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
do dekoracji: wiórki kokosowe, cukrowe i czekoladowe posypki, drewniane patyczki
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, a następnie odcedzić i drobno posiekać. Do głębszej miski wsypać płatki owsiane i kakao, wymieszać. W rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko roślinne, mieszać do połączenia składników. Płatki owsiane wymieszane z kakao zalać zawartością rondelka, dodać posiekane śliwki kalifornijskie, whiskey i ekstrakt z wanilii. Całość dokładnie wymieszać. Z masy formować kulki i od razu obtaczać je w wiórkach lub posypkach. Tak przygotowane kulki przełożyć na 20 minut do zamrażarki do stężenia. Po wyjęciu z zamrażarki nadziewać na patyczki i umieszczać w wysokim naczyniu.