Oświęcim: pierwsze smaki Małopolski

(mon)
Znamy pierwszych półfinalistów szóstej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Zwycięzcy otrzymali "przepustkę" do krakowskiego finału, w którym wybierane są najlepsze produkty Małopolski.

W Oświęcimiu o finał walczyło 20 producentów i trzech restauratorów. Jury Grand Prix przyznało gospodarstwu ekologicznemu "Brzozowy Gaj" z Wieprza za dżem jabłko-gruszka-rokitnik. Chrzanowska restauracja "Stare Mury" otrzymała drugą nagrodę za barszcz czerwony, a trzecią gospodarstwo agroturystyczne Kazimierza Furczonia z Leśnicy za bryndzę owczą.

Publiczność nagrodziła barszcz czerwony na naturalnym wywarze firmy "Smakosz" z Chrzanowa, pierogi domowe juhaskie z bryndzą firmy "Jantop" z Kościeliska, kiełbasę staropolską w słoiku z gospodarstwa Adama Suska z Bulowic oraz miód z mleczkiem pszczelim z pasieki "Malwa" z Grojca. W pokazie gotowania największe wrażenie zrobił szef kuchni restauracji "Red House" z Oświęcimia i jego firmowy opalonek z wachlarzem gęsiny marynowanej w śliwowicy z sosem z oscypka.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie