Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pączki bez drożdży na tłusty czwartek 2024. Łatwe, proste i szybkie [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Pączki bez drożdży są o wiele łatwiejsze do zrobienia. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na proste i łatwe pączki na tłusty czwartek 2024.
Pączki bez drożdży są o wiele łatwiejsze do zrobienia. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na proste i łatwe pączki na tłusty czwartek 2024. Fot. Violetta Grzelka
Macie ochotę na pyszne pączki, ale nie macie czasu czekać aż drożdżowe ciasto wyrośnie? Zróbcie pączki bez drożdży! Są równie pyszne, a pracy z nimi zdecydowanie mniej! Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników!

Poniżej zebraliśmy sprawdzone przepisy naszych Czytelników na pączki bez drożdży! Zobaczcie przepisy na:

  • Domowe pączki z czterech składników, bez drożdży!
  • Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta
  • Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną

Domowe pączki z czterech składników, bez

Domowe pączki z czterech składników, bez drożdży!
Domowe pączki z czterech składników, bez drożdży! Fot. Violetta Grzelka

Składniki na pączki

  • 300 g serka waniliowego homogenizowanego
  • 3 jaja
  • 1 i 1/2 kubka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kubek oleju do głębokiego smażenia
  • cukier puder do obtoczenia

Wykonanie
Rozgrzać olej w rondlu. Do serka po kolei wbijać jajka i od razu łączyć z serkiem do uzyskania gładkiej masy. Pomału mieszając mikserem lub blenderem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie małą łyżeczką formować niewielkie, mniej lub bardziej regularne, kulki i zrzucać do dobrze rozgrzanego oleju. Smażyć na średnim ogniu z obu stron do równomiernego zarumienienia się. Osuszyć pączki z nadmiaru tłuszczu na serwetce papierowej, a na koniec posypać lub obtoczyć je w cukrze pudrze. Są pyszne i najlepsze w dniu smażenia. Z podanych składników wychodzi ok. 40 niewielkich sztuk.
Przepis Violetty Grzelki, autorki bloga „Mamucie przysmaki”

Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta [PRZEPIS]

Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta.
Szybkie i proste pączki na tłusty czwartek z serkiem ricotta. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Składniki na pączki

  • 200 g sera ricotta
  • 2 jajka
  • 75 g mąki (ok. pół szklanki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (ew. cukru waniliowego)
  • olej/smalec do smażenia
  • cukier puder (do posypania)

Wykonanie
Serek ricotta wymieszać z jajkami (tak, by masa była jednolita). Dodać resztę składników i wymieszać.
W rondlu podgrzać tłuszcz (proponuję pół na pół olej ze smalcem). Gdy tłuszcz się rozgrzeje, nakładać ciasto łyżeczką na tłuszcz. Smażyć pączki na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na ręcznik papierowy, by ściekł nadmiar tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Przepis Anny Cyganik-Idęć, autorki bloga „Mania wypiekania”

Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną [PRZEPIS]

Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną.
Fritule, czyli chorwackie minipączki z jabłkiem i cytryną. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na pączki

  • 500 ml gęstego jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna (mąkę odmierzamy w pudełkach po jogurcie x 2, czyli jeśli dajemy dwa małe opakowania jogurtu naturalnego, to odmierzamy 4 opakowania mąki)
  • 4 jaja
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 2-3 twarde kwaskowate jabłka (polecam szarą renetę)
  • 2 cytryny - starta skórka z dwóch cytryn, oraz sok wyciśnięty z jednej sztuki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie
Rozgrzać olej w małym rondlu, średnia temperatura, aby dobrze wysmażyć pączki, ok. 2 minut z każdej strony. Olej powinien sięgać ok. 5 cm od dna rondla, aby pączki swobodnie pływały.
Jaja z cukrem ubić mikserem, zatrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok, zmiksować. Dodać jabłka starte na małych oczkach, jogurt, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.  Zmiksować na dużych obrotach. Masa powinna być dość gęsta, ale lejąca.
Ciasto nakładać dwoma dużymi łyżkami, formując kształt i wielkość orzecha włoskiego, ciasto wpuścić bezpośrednio na rozgrzany olej. Gdy się usmażą, wyciągnąć łyżką cedzakową, odsączyć na ręczniku papierowym. Minipączki posypać cukrem pudrem.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska