Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
- 2 jajka
- 80 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
- olej rzepakowy do nawilżenia patelni
- opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy
Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?