Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis.
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis. Fot. materiały prasowe
Coś pysznego na śniadanie? Polecamy szybkie i proste rozwiązania, np. francuskie tosty z sezonowymi owocami.

Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
  • olej rzepakowy do nawilżenia patelni
  • opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy

Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska