Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis.
Pain perdu, czyli francuskie tosty na słodko z sezonowymi owocami. Zobaczcie przepis. Fot. materiały prasowe
Coś pysznego na śniadanie? Polecamy szybkie i proste rozwiązania, np. francuskie tosty z sezonowymi owocami.

Śniadanie w iście francuskim stylu - pain perdu. Grzanki można przygotować na słono, lub na słodko. Wykorzystajmy letnie, soczyste owoce i zróbmy pyszne grzanki na słodko! Zobaczcie przepis!

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego (np. Dan Cake)
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • ulubione owoce (np. banan, maliny, truskawki)
  • olej rzepakowy do nawilżenia patelni
  • opcjonalnie: miód, sos czekoladowy, syrop klonowy

Wykonanie
Roztrzepać jajka razem z mlekiem i cukrem. Na patelni rozgrzać olej. Kromki chleba wymoczyć w jajku. Następnie wyłożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu, ok. 1 minuty z każdej strony. Gotowe kromki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Podawać ciepłe, z ulubionymi owocami, polane sosem czekoladowym, miodem lub syropem klonowym.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie