Papryczka chili. Co można przygotować z papryczki chili: przepisy na chili con carne, pikantny dip i klopsiki na ostro [PRZEPISY]

mad
Papryczka chili doda ostrości każdemu daniu. Zobaczcie przepisy na pyszne potrawy z ostrą papryką. pixabay.com
Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Ta ostra i aromatyczna papryczka doczekała się nawet swojego święta! Zobaczcie przepisy z papryczką chili!

Papryczka chili. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Zobaczcie przepisy z papryczką chili w roli głównej przygotowane przez Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

Ostrość z Meksyku

Papryczka chili kojarzy się przede wszystkim z… Meksykiem. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, zróbcie chili con carne z nachosami.

Chilli con carne z nachosami .
Chilli con carne z nachosami .

Chilli con carne z nachosami [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
  • 120 g czerwonej fasolki z puszki
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 cebula
  • 100 g sera żółtego
  • 1 opakowanie chipsów nachos
  • 2 łyżki oleju
  • 300 ml wody

Sposób przygotowania:
Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem.

Słodko-ostry smak chili

Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji.
Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni.
Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

Pikantny dip z owoców.
Pikantny dip z owoców.

Pikantny dip z owoców [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość osób: 8
Składniki:

  • 1 soczysta gruszka
  • 2 winne jabłka
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego do mizerii Knorr
  • 50 g oliwek
  • 1 pęczek kopru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek szczypioru
  • 3 łyżki Chili z Indii Knorr
  • 0,3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 0,3 szklanki śmietany
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka sosu Tabasco
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

Sposób przygotowania:
Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
Oliwki i zioła drobno posiekaj.
Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem. Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Gotowy dip dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź.

Tradycyjnie i z ostrym twistem

Mimo że chili łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, warto wspomnieć o potrawach dobrze nam znanych, których smak coraz chętniej wzbogacamy ostrą papryką. Spróbujcie przenieść egzotyczne akcenty do polskiej kuchni, włączając pikantny składnik do rodzimych potraw. Zobaczycie, jakie bogactwo aromatów i smaków wydobędziecie z każdego dania. Kotlety mielone z odrobiną chili czy rosół, do którego dodacie odrobinę świeżej lub suszonej ostrej papryczki, stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, tym bardziej że chili kupicie w różnych odmianach.
Sezon grillowy to również świetna okazja do wypróbowania marynat z jego dodatkiem, który będą się idealnie komponować z karkówką, kurczakiem, a nawet swojską kiełbasą.
Zamienicie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego!

Ostre klopsiki.
Ostre klopsiki.

Ostre klopsiki [PRZEPIS]

Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 opakowanie Fix Kotlety mielone Knorr
  • 0,25 główki młodej kapusty
  • 300 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół papryczki chili
  • 1 szczypta Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
  • 50 ml oleju
  • 125 ml wody


Sposób przygotowania:

Fix Kotlety mielone Knorr rozmieszaj w 125 ml wody. Dodaj posiekaną papryczkę chili i odstaw na 3 minuty. Powstałym sosem dopraw mięso i wszystko razem wymieszaj.
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsy odłóż na bok.
Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Całość odcedź.
Czosnek i cebulą pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni. Kapustę pokrój w szeroki pasy, dodaj na patelnie i smaż wspólnie wszystkie składniki. Posyp je majerankiem oraz dopraw wedle uznania.
Do kapusty wrzuć usmażone klopsiki i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj składniki ze sobą i podawaj na ciepło.

Klimatarianizm, czyli dieta która ma pomóc ziemi

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3