Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Jak zrobić dobre pampuchy? [PRZEPIS]

mad
Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Zobaczcie przepis na pampuchy!
Parowańce, czyli drożdżowe bułki na parze. Zobaczcie przepis na pampuchy! Fot. Iwona Borowiec
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Pamiętacie jeszcze pampuchy? To pyszne bułeczki drożdżowe, które przygotowuje się na parze. Znane także jako parowańce lub pączki na parze. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki!

Pampuchy – przepis. Pampuchy, zwane inaczej parowańcami podaje się na ciepło. Można je serwować ze słodkim dodatkiem – dżemem lub owocami, ale też w wersji wytrawnej – np. z gulaszem. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki Iwony Borowiec!

Składniki na około 15 sztuk

  • 1/2 kg mąki 
  • 1 jajko 
  • 5 dag drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  •  szczypta soli 
  •  250 ml mleka 

Wykonanie
Z jednej łyżki cukru, drożdży i pół kubka mleka zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia. W dużej misce zmieszać mąkę, sól, jajko, cukier, wlać rozczyn i dolać resztę mleka. Dokładnie wymieszać łyżką (ok. 5 minut), posypać z wierzchu delikatnie mąką, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia (ciasto będzie rzadkie). 
Gdy ciasto wyrośnie, oprószyć dłonie mąką, urywać po kawałku ciasta i formować kulę. Każdą oprószyć dodatkowo mąką. 
Na duży garnek położyć czystą ściereczkę i obwiązać sznurkiem. Nie napinać zbyt mocno materiału - może być lekki dołeczek. Wlać do środka wody i doprowadzić do wrzenia. Przygotować miskę o takiej wielkości, aby można nią było przykrywać garnek. 
Układać na ściereczce po 4 parowańce, przykryć miską i parować około 6-7 minut (woda cały czas musi się gotować). Podawać z karmelem lub sosem mięsnym.

Jest zielone światło na szczepionki dla dzieci!

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

J
Janina Król

Uwielbiam. Podstawa to mąka, powinna być dobrej jakości np lubella ;-)

A
Agnieszka

Zrobiłam wczoraj, nadziałam konfiturą z mandarynek i posłałam czekoladowym sosem. Znikły od razu. Przepis bardzo prosty tylko trochę więcej mleka dodałam.

G
Gość

Potrawa z czasów dzieciństwa, pyszne. Polecam też z jogurtem owocowym ?

Dodaj ogłoszenie