Pasta jajeczna jest bardzo łatwa do zrobienia. Ważne, by wybrać jajka dobrej jakości, a smak obroni się sam. Do pasty jajecznej można dodać – wedle upodobań szczypiorek lub rzodkiewkę. Ogranicza nas tylko wyobraźnia i smak. Zobaczcie przepisy naszych Czytelników na pyszne pasty jajeczne.
Pasta jajeczna z twarogiem, jogurtem i rzodkiewkami [PRZEPIS]

Składniki
- 5 jajek
- 20 dag twarogu
- gęsty jogurt naturalny
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- kilka rzodkiewek
- szczypiorek
- sól, pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewki zetrzeć lub pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić.
Posypać szczypiorkiem.
Przepis Katarzyny Skuty
Wiosenna pasta jajeczna z serem, rzodkiewką, dymką i szczypiorkiem [PRZEPIS]

Składniki
- 400 g białego sera półtłustego
- 7 jajek ugotowanych na twardo
- dwa pęczki szczypiorku
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka koperku
- pęczek cebulki dymki (razem z białą częścią)
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- sól, pieprz
Wykonanie
Ser rozgnieść widelcem. Do rozgniecionego sera dodać drobno pokrojone rzodkiewki, szczypiorek, koperek i dymkę razem z cebulkami. Jajka zetrzeć w całości na grubych oczkach tarki i dodać do sera. Dołożyć ser żółty, śmietanę i majonez. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Jeśli jest „za suche”, dodać śmietanę.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”
Ostra pasta z jajek, sera żółtego, majonezu i wasabi [PRZEPIS]

Składniki
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 20 dag ostrego sera żółtego
- majonez
- mała cebula lub szczypiorek
- gęsty jogurt naturalny
- świeża czerwona papryka
- łyżeczka musztardy
- chrzan wasabi do smaku
- sól
- pieprz
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Jajka i ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez, tak by zrobiła się jednolita masa. Wkroić drobno posiekaną paprykę oraz cebulę (lub szczypiorek), dodać odrobinę musztardy zwykłej i chrzanu wasabi (jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki). Wymieszać, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Pastą można faszerować jajka.
Przepis Justyny Kalemby
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?