Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pasztet ze strusia [PRZEPIS]

Małgorzata Bykowska
Przepis na pasztet ze strusia.

Święta Bożego Narodzenia każdemu kojarzą się z karpiem i czerwonym barszczem z uszkami. Ale na świątecznym stole równie świetnie sprawdzi się pasztet ze strusia i kaczej wątróbki podany z konfiturą z jarzębiny - mówi Małgorzata Bykowska, autorka bloga Smaczna Gosia.

Składniki:

  • 500 g mięsa gulaszowego
  • 300 g kaczej wątróbki
  • 150 g słoniny
  • duża cebula
  • 2 jajka
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • rozmaryn
  • majeranek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • konfitura z jarzębiny

Wykonanie:
Mięso strusie ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Słoninę pokroić w kosteczkę i usmażyć na złoty kolor. Następnie do słoniny dodać cebulę pokrojoną w kostkę, usmażyć, aż się zeszkli.

Do słoniny i cebuli dodać wątróbkę i smażyć do uzyskania rumianego koloru. Ugotowane strusie mięso i wątróbkę odłożyć do ostygnięcia. Następnie całość zemleć, doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i majerankiem, dodać jajka. Całość wymieszać, aż powstanie gładka masa. Doprawione mięso włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem.

Piec 40 minut w 170 stopniach. Podawać z konfiturą z jarzębiny.

WIDEO: Wigilia na diecie. Ile kalorii mają świąteczne potrawy?

Źródło: Agencja TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska