Pierogi. Top 12 przepisów na pierogi i ciasto na pierogi naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pierogi z mięsem według Koła Gospodyń z Białki
Składniki ciasto
40 dag mąki pszennej
2 jaja
2 łyżki oleju
1/2 szklanki gorącej wody
Składniki farsz
80 dag łopatki wieprzowej
30 dag kapusty białej
10 dag cebuli
jajko
10 dag tłuszczu (smalec, olej)
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie
Farsz. Mięso umyć, pokroić na mniejsze kawałki, ugotować z dodatkiem soli, ostudzić, zemleć przez maszynkę.
Kapustę umyć, pokroić na mniejsze kawałki , ugotować we wrzącej wodzie bez przykrycia, odcedzić, zemleć, dobrze odcisnąć, aby nie rozrzedzić farszu. Dodać do zmielonego mięsa.
Cebulę umyć, pokroić w kostkę, zrumienić, zmielić i dodać do farszu. Całość doprawić do smaku według własnego uznania.
Ciasto. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, dodać jaja, olej, rozrobić nożem, dodać gorącą wodę i zarabiać ciasto nożem, następnie zagnieść rękami. Ciasto jest wyrobione w momencie, gdy po przekrojeniu jest jednolite i ma widoczne pęcherzyki powietrza. Wałkować ciasto i wycinać cienkie krążki, napełnić farszem i starannie sklejać.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie, po wypłynięciu na wierzch około 5 minut. Można podawać z okrasą wykonaną z boczku i cebuli, dobre są również podsmażone z grilla.