Pierogi. Top 12 przepisów na pierogi i ciasto na pierogi naszych Czytelników [PRZEPISY]
Pierogi kudłacze Koła Gospodyń Wiejskich z Łoniowej
Składniki na ciasto
2 kg ziemniaków
1 jajko
30 dag mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki maki pszennej
sól i pieprz do smaku
Składniki na farsz
0,5 kg kaszy jaglanej
30 dag tłustego białego sera
1 l mleka
pół cebuli
1 łyżka smalcu
sól
pieprz
Wykonanie
Farsz. Na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Kaszę wypłukać. Mleko zagotować. Do gotującego się mleka dać kaszę. Kiedy masa zgęstnieje przykryć garnek i odstawić w ciepłe miejsce.
Po około półtorej godziny, gdy kasza napęcznieje, przełożyć ją do miski, wystudzić, dodać ser, podsmażoną cebulę, przyprawy i dobrze wymieszać.
Ciasto. Ziemniaki obrać, połowę ugotować, drugą połowę zetrzeć na tarce, jak na placki ziemniaczane.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i połączyć z surowymi, ale dobrze odciśniętymi. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką ciasto rozwałkować, wykrawać krążki i nakładać farsz, potem zlepić pierogi. Wrzucić na osoloną gotującą się wodę i gotować aż wypłyną. Potrzymać w wodzie 2 minuty i odcedzić.