Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem mielonym [PRZEPIS]

mad
Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem.
Pierogi z kaszą gryczaną i mięsem. materiały prasowe
Pierogi z kaszą gryczaną to pomysł na wyjątkowo smaczne i tradycyjne danie.

Polska pierogami stoi! Oprócz tradycyjnych pierogów ruskich, z mięsem, czy z kapustą, polecamy spróbować pierogów z kaszą gryczaną i mięsem.

Składniki

  • 25 dag mielonego mięsa
  • olej
  • cebula
  • czosnek
  • ostra papryka w proszku
  • 400 g kaszy gryczanej prażonej „Halina”
  • sól
  • mielony pieprz
  • 500 g mąki
  • szklanka wrzątku

Wykonanie
Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Ciasto powinno być gładkie. Rozwałkować, wykroić krążki za pomocą szklanki.
Cebulę bardzo drobno pokrajać i lekko zrumienić na oleju, dodać czosnek, paprykę w proszku i surową kaszę. Wszystkie składniki zasmażyć, wlać szklankę wody, wymieszać i gotować od 10-15 minut. Przerwać gotowanie, gdy masa zgęstnieje, pozostawić ją, aby przestygła.
W międzyczasie podsmażyć mięso mielone.
Do ostudzonej masy dodać podsmażone wcześniej mięso, przyprawić solą i mielonym pieprzem, dokładnie wymieszać wszystkie składniki i wyrobić łyżką.
Na wykrojone wcześniej krążki ciasta nakładać farsz i zlepić brzegi. Pierogi gotować ok. 8-10 minut.

Zobacz też:

To ciasto na pierogi zawsze wychodzi: sprawdź przepis

Zobacz też:Kasza gryczana z kurczakiem, dynią i jarmużem

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak Disney wzbogacił przez lata swoje portfolio?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska