W skrócie
Oryginalne guacamole przygotowuje się z dojrzałego awokado rozgniecionego na gładką pastę z dodatkiem czosnku, cebulki, ostrej papryczki, świeżych liści kolendry i ostrej papryczki. W Meksyku używa się do rozcierania składników moździerza. Podpowiadamy, jak zrobić guacamole, które podbije podniebienia smakoszy kuchni meksykańskiej.
Guacamole – przepis na przystawkę
Liczba porcji: porcja dla 4 osób.
Czas przygotowania: 15 minut.
Składniki:
- 2 sztuki awokado,
- sok z 1 limonki,
- 1 cebula biała lub czerwona,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 pęczek świeżej kolendry,
- 1/2 papryczki jalapeño,
- 2 pomidory,
- sól do smaku.
Zobacz także: przepis na hummus
Jak zrobić domowe guacamole?
Przygotowanie:
- Dwa dojrzałe awokado należy przekroić na pół, usunąć pestkę i przełożyć je do miski.
- Następnie trzeba rozgnieść je widelcem do pożądanego poziomu grudek lub gładkości.
- Potem trzeba pokroić drobno cebulę, pomidory i posiekać świeżą kolendrę.
- Z papryczki jalapeño można usunąć pestki, aby zmniejszyć ostrość warzywa. Papryczkę należy drobno pokroić i dodać do awokado.
- Następnie do roztartych awokado należy dodać czosnek, sok z limonki i doprawić do smaku solą.
- Na koniec trzeba wszystko razem wymieszać i podawać z kukurydzianymi nachos, czyli kawałkami chrupiącej tortilli.
Co zrobić, aby guacamole nie ciemniało?
Jeżeli przygotuje się zbyt dużo guacamole, to można zaobserwować, że z czasem będzie wyglądać mało apetycznie. Składniki zaczną się utleniać i brązowieć. Sok z limonki ma za zadanie nie tylko dodać kwaśnego smaku, ale tez spowolnić utlenianie guacamole. Aby guacamole nie ciemniało, można też polać je z wierzchu lodowatą wodą i tak zabezpieczone przechowywać w lodówce. Przed jedzeniem wodę trzeba odlać i można cieszyć apetycznie wyglądającym dipem.
Zobacz także: Przepis na pastę z awokado i jajek
Z czym można jeść guacamole?
Poza tradycyjnymi meksykańskimi tortillami guacamole sprawdza się podane do grzanek z pszennego chleba lub razowych bułeczek. Guacamole można też używać do smarowania naleśników, do domowych frytek lub pieczonych ziemniaków.
Awokado jako smak Zachodu
Ciekawostką jest, że w książkach kucharskich z lat 90. XX wieku, awokado określane było nazwą botaniczną, czyli smaczliwką wdzięczną, a samo słowo „dip” w przypadku guacamole tłumaczono jako „maczanka”. Konsumenci coraz chętniej sięgali po egzotyczne dla nich produkty spożywcze i szukali sposobu na ich wykorzystanie w kuchni. A niektóre zagraniczne słowa próbowano kreatywnie przełożyć na język polski.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Joseph Joseph Zestaw 4 Desek Do Krojenia Ze Stojakiem Index Srebrny...
kup najtaniej

Berlinger Haus Młynek Do Przypraw Zestaw Młynków Elektrycznych...
kup najtaniej

Eh Excellent Houseware Butelka Dozownik Na Oliwę Ocet Balsamiczny 2W1
kup najtaniej

Joseph Joseph Chop 2 Pot Deska Do Krojenia Składana Czarna (nsbl016sw)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym