Placki nie tylko ziemniaczane. Zobacz pomysły na różne placuszki na obiad lub kolację [PRZEPISY]

mad
Szukacie pomysłu na pyszne placuszki? Zobaczcie przepisy! Fot. Katarzyna Jaworek
Placki ziemniaczane kochamy wszyscy. Chrupiące i pyszne. A jakie placki – oprócz klasycznych – można przygotować na obiad lub kolacje? Zobaczcie przepisy na pyszne placki: placki z kurczakiem i pieczarkami, placuszki z kaszy gryczanej, placuszki z cukinii i wiele innych, które na pewno zasmakują każdemu!

Placuszki świetnie smakują okraszone jogurtem, są super pomysłem na obiad lub podwieczorek. Zobaczcie przepisy na placki nie tylko ziemniaczane!

Placki z kurczakiem i pieczarkami .
Placki z kurczakiem i pieczarkami . Fot. Aleksandra Faiks

Placki z kurczakiem i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 40 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 2 jaja
  • pieprz, sól

Wykonanie
Pieczarki pokroić w niewielkie kawałki i podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w małą kostkę, doprawić pieprzem i solą. Do miski z kurczakiem wrzucić pozostałe składniki, w tym cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać usmażone i przestudzone pieczarki. Wymieszać i smażyć jak placki ziemniaczane.
Przepis Aleksandry Faiks

Placuszki z kurczaka i papryki.
Placuszki z kurczaka i papryki. Fot. Andżelika Knop

Placuszki z kurczaka i papryki [PRZEPIS]

Składniki na 10 placuszków

  • duża pierś z kurczaka
  • duża, czerwona papryka
  • 200 g mąki gryczanej
  • 200 ml mleka
  • czarny pieprz 
  • jajko
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • oliwa do smażenia

Wykonanie
Pierś kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Paprykę umyć, pokroić w drobną kostkę. Do piersi kurczaka dodać mąkę, pokrojoną paprykę, czarny pieprz, zioła prowansalskie oraz sól. Na koniec dodać jajko oraz mleko, wymieszać wszystko dokładnie. Z tak powstałej masy, uformować niewielkie placuszki. Smażyć je na rozgrzanej oliwie do czasu, aż będą złociste (ok. 5 min). Podawać z sałatką warzywną. 
Przepis Andżeliki Knop

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną.
Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną. Fot. Katarzyna Jaworek

Placuszki z kurczakiem, pieczarkami i kapustą kiszoną [PRZEPIS]

Składniki

  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 150g kapusty kiszonej
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • rozmaryn suszony
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Wykonanie
Filet z piersi kurczaka pokroić w małą kostkę. Z kapusty kiszonej odcisnąć sok. Kapustę drobno pokroić. Cebulę oraz pieczarki obrać i pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać.
Kurczaka, kapustę, pieczarki, cebulę oraz natkę pietruszki przełożyć do miski. Dodać jajka oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Z masy uformować owalne, lekko spłaszczone placuszki.
Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju, na rumiano z dwóch stron. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Placuszki z kaszy gryczanej.
Placuszki z kaszy gryczanej. Fot. Monika Marmuźniak

Placuszki z kaszy gryczanej [PRZEPIS]

Składniki

  • pół woreczka kaszy gryczanej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • garść ziaren słonecznika
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • mały oscypek
  • jajko
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz, cukier

Wykonanie
Kaszę ugotować i odstawić do ostygnięcia. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na maśle z odrobiną majeranku, soli i cukru. Oscypka pokroić w kostkę. Delikatnie posiekać słonecznika. Wymieszać wszystko razem, dodać jajko i znów wymieszać. Doprawić do smaku i smażyć placuszki na oleju. Najlepiej smakują z dodatkiem śmietany lub sosu czosnkowego. Należy jeść je na ciepło, kiedy oscypek jest miękki.
Przepis Moniki Marmuźniak

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem.
Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem. Fot. Sylwia Ładyga

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • cukinia
  • duże jajko
  • duża cebula
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • wędzony łosoś
  • koperek

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Zmniejszone dostawy szczepionek na COVID-19 do Europy

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

k
kasia

Placuszki u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym albo pikantnym keczupem włocławek ;-)

Dodaj ogłoszenie