Placki z cukinii na różne sposoby. Jak zrobić dobre placki z cukinii? [PRZEPISY CZYTELNIKÓW] 31.07.20

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobre placki z cukinii? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników! Fot. archiwum
Placki z cukinii od lat goszczą na naszych stołach. I dobrze! Są mniej kaloryczne niż placki ziemniaczane, a w sezonie smakują wybornie. Zobaczcie sprawdzone przepisy na placki z cukinii naszych Czytelników.

Placki z cukinii – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Latem nic tak nie smakuje jak młoda, jędrna cukinia. Można ja po prostu usmażyć na maśle, ale warto przygotować z niej pyszne placuszki. Jak zrobić dobre placki z cukinii? Z czym je podawać? Podpowiadają nasi Czytelnicy!

Czytaj także

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich.
Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 młode nieduże cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

  

Wykonanie
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić, żeby puściła sok. Odcisnąć sok. Dodać do cukinii  jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i piec na rumiano. 
Są pyszne z sosem kurkowym ze śmietaną. 
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym.
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym. Fot. archiwum

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym szefa kuchni [PRZEPIS]

Składniki na placki

  • 3 młode cukinie
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy

Składniki na sos koperkowy

  • 200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem.
Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem. Fot. Sylwia Ładyga

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]

Składniki dla 2 osób

  • cukinia
  • duże jajko
  • duża cebula
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • wędzony łosoś
  • koperek

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii.
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Fot.123RF

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii [PRZEPIS]

Składniki

  • ok. kg ziemniaków
  • cebula
  • mąka ziemniaczana (łyżka)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukinia
  • smalec
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i startą cukinię. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Przepis Justyny Kalemby

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Czytaj także

Polaków miłość do działek

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aldona
29 lipca, 22:37, Zosia:

placuszki cukiniowe same w sobie są neutralne smakowo, dlatego warto dać do nich jakiś sosik albo keczup, dla mnie najlepszy jest pikantny włocławek

Ja też jestem fanką włocławka, tylko w wersji łagodnej :) ale fakt, to najlepszy ketchup na rynku!

Z
Zosia

placuszki cukiniowe same w sobie są neutralne smakowo, dlatego warto dać do nich jakiś sosik albo keczup, dla mnie najlepszy jest pikantny włocławek

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3