Placki z cukinii na różne sposoby. Jak zrobić dobre placki z cukinii? [PRZEPISY CZYTELNIKÓW]

opr. Magda Smoleń
Jak zrobić dobre placki z cukinii? Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników! Fot. archiwum
Placki z cukinii od lat goszczą na naszych stołach. I dobrze! Są mniej kaloryczne niż placki ziemniaczane, a w sezonie smakują wybornie. Zobaczcie sprawdzone przepisy na placki z cukinii naszych Czytelników.

Placki z cukinii – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Latem nic tak nie smakuje jak młoda, jędrna cukinia. Można ja po prostu usmażyć na maśle, ale warto przygotować z niej pyszne placuszki. Jak zrobić dobre placki z cukinii? Z czym je podawać? Podpowiadają nasi Czytelnicy!

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich.
Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich. Fot. Koło Gospodyń w Białce

Szybkie i proste placuszki z cukinii Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 młode nieduże cukinie
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej do smażenia

  

Wykonanie
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić, żeby puściła sok. Odcisnąć sok. Dodać do cukinii  jajka, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wymieszać i piec na rumiano. 
Są pyszne z sosem kurkowym ze śmietaną. 
Przepis Koła Gospodyń w Białce

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym.
Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym. Fot. archiwum

Placki z cukinii z dipem śmietanowo-koperkowym szefa kuchni [PRZEPIS]

Składniki na placki

  • 3 młode cukinie
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej rzepakowy

Składniki na sos koperkowy

  • 200 gram śmietany 18% BIO od OSM Piątnica
  • pęczek koperku
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Następnie odcisnąć wodę, dodać jajka, pokrojony szczypiorek, rozdrobniony czosnek, mąkę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą i całość dokładnie wymieszać. Kolejno przygotować dip – śmietanę połączyć z posiekanym koperkiem i doprawić do smaku. Uformować średniej wielkości placki i smażyć na rozgrzanym oleju aż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Podawać z dipem i udekorować gałązką świeżego koperku.
Przepis Roberta Muzyczki, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem.
Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem. Fot. Sylwia Ładyga

Placki z cukinii na bogato: ze śmietaną, łososiem i koperkiem [PRZEPIS]

Składniki dla 2 osób

  • cukinia
  • duże jajko
  • duża cebula
  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz – do smaku

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana
  • wędzony łosoś
  • koperek

Wykonanie
Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć nadmiar soku. Dodać mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać i smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku i podawać z kwaśną śmietaną, łososiem i świeżo posiekanym koperkiem.
Przepis Sylwii Ładygi, autorki bloga „Ostra na słodko”

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii.
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii. Fot.123RF

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii [PRZEPIS]

Składniki

  • ok. kg ziemniaków
  • cebula
  • mąka ziemniaczana (łyżka)
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • cukinia
  • smalec
  • sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i startą cukinię. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.
Przepis Justyny Kalemby

Będzie waloryzacja 500+?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

A
Aldona
29 lipca, 22:37, Zosia:

placuszki cukiniowe same w sobie są neutralne smakowo, dlatego warto dać do nich jakiś sosik albo keczup, dla mnie najlepszy jest pikantny włocławek

Ja też jestem fanką włocławka, tylko w wersji łagodnej :) ale fakt, to najlepszy ketchup na rynku!

Z
Zosia

placuszki cukiniowe same w sobie są neutralne smakowo, dlatego warto dać do nich jakiś sosik albo keczup, dla mnie najlepszy jest pikantny włocławek

Dodaj ogłoszenie