Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej...
fot. 123 rf

Placki ziemniaczane: klasyczne, chrupiące, z selerem. Najlepsze przepisy naszych Czytelników

Placki ziemniaczane z dodatkiem selera Barbary Stachurskiej z Bronowic Wielkich

Składniki
ok. kg ziemniaków
cebula
mąka ziemniaczana (łyżka)
szczypta proszku do pieczenia
2 jajka
seler ze słoika
smalec
sól, pieprz

Wykonanie
Ziemniaki zetrzeć na tarce, cebule pokroić w kostkę, dodać do startych ziemniaków. Dodać łyżkę mąki ziemniaczanej i słoiczek selera. Dodać szczyptę proszku do pieczenia, 2 jajka, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na mocno rozgrzanym smalcu, aż będą rumiane i chrupiące. Takie placki są lżejsze i trochę mniej kaloryczne niż placki klasyczne. Mają również ciekawy smak.

CZYTAJ TAKŻE: Ziemniaki: co z nimi zrobić? TOP 10 pomysłów na dania z ziemniaków

Zobacz również

Biało-czerwona dla jeleniogórzan

Biało-czerwona dla jeleniogórzan

Wracają lubuskie derby! Rusza sprzedaż biletów na mecz Falubazu ze Stalą

Wracają lubuskie derby! Rusza sprzedaż biletów na mecz Falubazu ze Stalą

Polecamy

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Czytanie ze zrozumieniem – można się go nauczyć. Techniki i porady

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Żona Borysa Budki została prezydentem miasta. Pierwszym w historii

Plaga pijanych kierowców na drogach powiatu oświęcimskiego

Plaga pijanych kierowców na drogach powiatu oświęcimskiego