Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Podhalańskie przysmaki. Pieczona baranina. Mistrzowska potrawa z Kościeliska [PRZEPIS]

mad
Pieczoną baraninę zjemy głównie na Podhalu, ale można też przygotować ją w domu.
Pieczoną baraninę zjemy głównie na Podhalu, ale można też przygotować ją w domu. archiwum
Przepis na pieczoną baraninę. Potrawa zdobyła I miejsce w konkursie „Sykowne gaździny z Kościeliskiej gminy” w 2015 roku.

Przepisem na pieczoną baraninę podzieliła się Maria Krzeptowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku. KGW w Kościelisku, choć działa od 2014 roku, na swoim koncie ma już sporo sukcesów. Panie organizują m.in. konkurs pieczenia ciast i konkurs nalewek o nazwie „Smaki Babiego Lata”.

Składniki

  • kawał baraniny (ok. 1 kg)
  • przyprawy (czosnek, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, wegeta, sól, pieprz, oliwa)
  • pietruszka
  • marchew
  • seler
  • cebula

Wykonanie
Baraninę zapeklować w oliwie z dodatkiem czosnku, majeranku, liścia laurowego, wegety, soli i pieprzu. Na drugi dzień obsmażyć mięso na patelni, dodać startą na tarce marchew, pietruszkę, seler, pokrojoną w kostkę cebulę i przyprawy do smaku. Dusić do miękkość około 3,5 godziny.

Zobacz koniecznie:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska