Podhalańskie przysmaki. Zupa bryndzowa z boczkiem [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Podhalańska zupa z dodatkiem bryndzy. Zobaczcie przepis naszej Czytelniczki. Fot. Paweł Epler
Podhale nie tylko oscypkami stroi! Wielbiciele góralskich smaków mogą skosztować też bryndzy. Przepisem na zupę z tym przysmakiem podzieliła się Agnieszka Delkowska z Kościeliska, autorka popularnego bloga „Lady Kitchen”.

Podhale to nie tylko kwaśnica i oscypki! To także wyśmienita bryndza. Zobaczcie przepis na góralską zupę bryndzową.

Zupa bryndzowa.
Zupa bryndzowa. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • 2,5 litra wywaru warzywnego
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1/2 kg bryndzy owczej
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka  pokrojonych w kostkę i ugotowanych ziemniaków
  • marchewka (pokrojona i ugotowana z ziemniakami)

Wykonanie
Z pora, selera, pietruszki, marchewki, cebuli i świeżego lubczyk ugotować na wolnym ogniu wywar.
Do bardzo gorącego dodać bryndzę. Zmniejszyć ogień i dodawać kolejno - przesmażony boczek pokrojony w drobną kostkę (razem z wytopionym tłuszczem), ugotowane ziemniaki i marchewkę. Do osobnej miski wlać śmietanę i trochę gorącej zupy. Wymieszać. Zahartowaną śmietanę wlać do zupy. Dodać wyciśnięty czosnek. Doprawić pieprzem i majerankiem i ewentualnie solą.

Przyjęcia komunijne pod znakiem zapytania

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie