Podhale: wodę trzeba zawsze gotować

(raz)
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie ostrzega przez zarazkami znajdującymi się w wodzie po powodzi. Potwierdzają to pracownicy naszego sanepidu.

Wodę do picia, płukania warzyw i owoców oraz mycia zębów należy teraz gotować 2-3 min. Woda na terenie powodziowym może roznosić zarazki schorzeń przewodu pokarmowego takie jak dur brzuszny czy czerwonka. Ustanie powodzi nie zwalnia ponadto z większej ostrożności - jak się bowiem okazuje, zarazki naniesione przez żywioł w glebie mogą pozostać przez wiele tygodni.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie