Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Polskie Skarby Kulinarne. Poznaj historię Krakowa od kuchni. Skosztuj krakowskich potraw

Magdalena Domańska-Smoleń
Magdalena Domańska-Smoleń
Poznaj Kraków od kuchni! Na szlaku krakowskim znajdziemy wiele dań. Z jednej strony możemy zjeść fine diningowo podane gęsi szyjki w restauracji Biała Róża, a z drugiej warto udać się do Handelka przy Starym Kleparzu i spróbować niezwykle smacznych kanapek w stylu slowfoodowym.
Poznaj Kraków od kuchni! Na szlaku krakowskim znajdziemy wiele dań. Z jednej strony możemy zjeść fine diningowo podane gęsi szyjki w restauracji Biała Róża, a z drugiej warto udać się do Handelka przy Starym Kleparzu i spróbować niezwykle smacznych kanapek w stylu slowfoodowym.
Kaczka po krakowsku, kasza Anny Jagiellonki, gefilte fish, kanapka z jajkiem i śledziem… – to tylko kilka potraw z oferty, przygotowanej dla gości przemierzających krakowski szlak kulinarny. W ramach programu Polskie Skarby Kulinarne w wybranych lokalach mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni.

Dawna kuchnia krakowska. Kuchnia Krakowa przez lata podlegała wpływom różnych kultur. Można doszukać się elementów kuchni staropolskiej, żydowskiej, niemieckiej, ale także włoskiej czy austro-węgierskiej. Mnogość smaków dawnej stolicy Polski przypomina Makro Polska wraz z 16 czołowymi, krakowskimi szefami kuchni.

Gęsie szyjki.
Gęsie szyjki.

Podczas cyklu spotkań i warsztatów odtworzyli dawne receptury, które właśnie pojawiły się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów danego regionu, przemierzając szlaki kulinarne, spróbują oryginalnych dań w nowoczesnej interpretacji.

Kasza Anny Jagiellonki.
Kasza Anny Jagiellonki.

 – Na szlaku krakowskim znajdziemy wiele dań. Z jednej strony możemy zjeść fine diningowo podane gęsi szyjki w restauracji Biała Róża, a z drugiej warto udać się do Handelka przy Starym Kleparzu i spróbować niezwykle smacznych kanapek w stylu slowfoodowym – wyjaśnia Magdalena Figurna, rzecznik prasowy Makro Polska. Próbując również m.in. kaczki po krakowsku, kaszy Anny Jagiellonki czy gefilte fish oraz Matejko Liptauer, goście mogą przeczytać ciekawostki na temat Krakowa. – To są historie od czasów królowej Bony, kończąc na tzw. fajfach, czyli spotkaniach przy herbacie czy wspomnieniach Marii Estreicherówny o tym, jak podczas jednego spotkania jedzono pięć rodzajów tortów – podsumowuje Magdalena Figurna.

Terrina z sandacza.
Terrina z sandacza.

Odświeżeniem tradycyjnych krakowskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:

  • Grzegorz Fic, szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine;
  • Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża;
  • Jan Baran, szef kuchni restauracji Pod Baranem;
  • Grzegorz Janus i Dawid Jagodziński, szefowie kuchni restauracji Kogel Mogel;
  • Krzysztof Żurek, szef kuchni restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym;
  • Robert Żmuda, szef kuchni restauracji Gościnna Chata;
  • Michał Budek, szef kuchni restauracji W Starej Kuchni;
  • Janusz Fic, szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach;
  • Sebastian Bigaj, szef kuchni restauracji Awiw;
  • Jan Filipczyk, szef kuchni restauracji Cichy Potok;
  • Paweł Banach, szef kuchni restauracji Stodoła 47;
  • Rafał Ruszało, szef kuchni restauracji Piwnica Wolnica;
  • Marek Widomski, szef kuchni restauracji Introligatornia Smaku;
  • szef kuchni restauracji Handelek;
  • Sebastian Pyrak, szef kuchni restauracji Folk;
  • Miłosz Kowalski, szef kuchni restauracji MAK Bread & Coffee i restauracji Halicka Eatery & Bar w Hotelu Puro.
Kanapki piramidalne w stylu slowfoodowym.
Kanapki piramidalne w stylu slowfoodowym.

Mecenasem programu jest sieć hurtowni Makro Polska. Patronat honorowy nad programem objął Witold Kozłowski, Marszałek Województwa Małopolskiego. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska