Dawna kuchnia krakowska. Kuchnia Krakowa przez lata podlegała wpływom różnych kultur. Można doszukać się elementów kuchni staropolskiej, żydowskiej, niemieckiej, ale także włoskiej czy austro-węgierskiej. Mnogość smaków dawnej stolicy Polski przypomina Makro Polska wraz z 16 czołowymi, krakowskimi szefami kuchni.
Podczas cyklu spotkań i warsztatów odtworzyli dawne receptury, które właśnie pojawiły się w kartach dań ich lokali. Mieszkańcy i turyści mogą wybrać się na wędrówkę po bardziej i mniej znanych smakach lokalnej kuchni. Oprócz poznania historii i zwyczajów danego regionu, przemierzając szlaki kulinarne, spróbują oryginalnych dań w nowoczesnej interpretacji.
– Na szlaku krakowskim znajdziemy wiele dań. Z jednej strony możemy zjeść fine diningowo podane gęsi szyjki w restauracji Biała Róża, a z drugiej warto udać się do Handelka przy Starym Kleparzu i spróbować niezwykle smacznych kanapek w stylu slowfoodowym – wyjaśnia Magdalena Figurna, rzecznik prasowy Makro Polska. Próbując również m.in. kaczki po krakowsku, kaszy Anny Jagiellonki czy gefilte fish oraz Matejko Liptauer, goście mogą przeczytać ciekawostki na temat Krakowa. – To są historie od czasów królowej Bony, kończąc na tzw. fajfach, czyli spotkaniach przy herbacie czy wspomnieniach Marii Estreicherówny o tym, jak podczas jednego spotkania jedzono pięć rodzajów tortów – podsumowuje Magdalena Figurna.
Odświeżeniem tradycyjnych krakowskich receptur zajęli się wiodący szefowie kuchni:
- Grzegorz Fic, szef kuchni restauracji Albertina Restaurant & Wine;
- Łukasz Cichy, szef kuchni restauracji Biała Róża;
- Jan Baran, szef kuchni restauracji Pod Baranem;
- Grzegorz Janus i Dawid Jagodziński, szefowie kuchni restauracji Kogel Mogel;
- Krzysztof Żurek, szef kuchni restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym;
- Robert Żmuda, szef kuchni restauracji Gościnna Chata;
- Michał Budek, szef kuchni restauracji W Starej Kuchni;
- Janusz Fic, szef kuchni restauracji w hotelu Dwór Sieraków w Dobczycach;
- Sebastian Bigaj, szef kuchni restauracji Awiw;
- Jan Filipczyk, szef kuchni restauracji Cichy Potok;
- Paweł Banach, szef kuchni restauracji Stodoła 47;
- Rafał Ruszało, szef kuchni restauracji Piwnica Wolnica;
- Marek Widomski, szef kuchni restauracji Introligatornia Smaku;
- szef kuchni restauracji Handelek;
- Sebastian Pyrak, szef kuchni restauracji Folk;
- Miłosz Kowalski, szef kuchni restauracji MAK Bread & Coffee i restauracji Halicka Eatery & Bar w Hotelu Puro.
Mecenasem programu jest sieć hurtowni Makro Polska. Patronat honorowy nad programem objął Witold Kozłowski, Marszałek Województwa Małopolskiego. Lista lokali biorąca udział w szlaku kulinarnym dostępna jest na stronie www.polskieskarby.pl.
Zobacz koniecznie: Wojciech Bosak: Kraków to stolica polskiego wina
Zobacz też: Kuchnia początków XX wieku. Co jadali nasi pradziadowie?
Zobacz też: Aleksandra Zaprutko-Janicka: Jedni jedli tylko kaszę i ziemniaki, inni kawior i cytrusy
Zobacz też: Jak jadano w XVII wieku w Polsce? Mamy dawne receptury!
Zobacz też: Kulinarny Kraków kontra reszta świata
Nie masz pomysłu na obiad? Zobacz: Przepisy na szybkie dania z makaronem
Zobacz koniecznie: Potrawy z kaszą. TOP 12 dań z kaszą naszych Czytelników
Zainspiruj się! Zobacz przepisy naszych Czytelników na dania z ziemniakami!
Zobacz koniecznie: Ziemniaki. Skąd pochodzą, ile jest odmian i czy są kaloryczne?
Zobacz też: TOP 7 przepisów na placki ziemniaczane
Zobacz koniecznie: Top 8 dań wegetariańskich, które polubisz
Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:
TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: TOP 10 przepisów na potrawy z ciasta francuskiego. Na słono i na słodko
Zobacz koniecznie: TOP 10 dań z kurczaka naszych Czytelników
Zobacz koniecznie: Babcine przepisy. TOP 12 dań z dzieciństwa, do których warto powrócić
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?