Pomidory. 5 dań z pomidorami w roli głównej [PRZEPISY]
Kremowa zupa pomidorowa
Zupę pomidorową zna każdy. To jedna z najprostszych do przygotowania potraw. Można do jej przyrządzenia wykorzystać świeże pomidory, ale też te z puszki lub w postaci suszonej. Aby zyskała kremową konsystencję, możemy dodać śmietanę. Smak wzbogaci ząbek czosnku. Zupę warto udekorować gałązką świeżego tymianku.
Składniki
1 cebula
gałązki świeżego tymianku
70 g pasty pomidorowej
750 g świeżych pomidorów
Spaghetti Bolognese Naturalnie smaczne! Knorr
125 ml śmietany 12%
3 łyżki oliwy z oliwek
ząbek czosnku
0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
Wykonanie
1. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej cebulę i czosnek, aż zrobią się delikatnie rumiane. Dodaj tymianek i obrane ze skórki świeże pomidory.
2. Spaghetti Bolognese Knorr wymieszaj z 350 ml wody i połącz w garnku z gotującymi się pomidorami. Zupę gotuj, mieszając co jakiś czas, przez co najmniej 10 minut.
3. Na koniec usuń z zupy gałązkę tymianku, dopraw do smaku ostrą papryką, zabiel śmietaną i zmiksuj na gładko mikserem. Podawaj z chrupiącym chlebem np. z oliwkowym tapenade.