Zupa botwinkowa z ziemniakami i smażoną cebulką [PRZEPIS]
Składniki (4 porcje):
- 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami
- 1,2 litra bulionu
- 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka lubczyku (opcjonalnie)
- 2–3 łyżeczki pokrojonego koperku
- 1 łyżeczka cukru
- 2–3 łyżki octu (jabłkowego, winnego lub cytryny)
- śmietana do zupy (ilość według uznania)
Dodatkowo
- 4 jajka
- ok. 800 g ziemniaków
- 1 duża cebula
- olej Rapso
Wykonanie
Umyj botwinkę, odetnij buraczki, które następnie wyszoruj lub obierz i pokrój w plasterki.
Zagotuj bulion i dodaj plastry buraczków - gotuj 5 minut.
Dodaj pokrojone listki i łodyżki. Zetrzyj czosnek i dodaj do garnka. Całość gotuj około 3 minut. Następnie wyłącz ogień.
Dodaj pokrojony drobno lubczyk.
Zahartuj śmietanę dodając do niej 2 łyżki zupy, pomieszaj i dodaj do garnka. Dopraw cukrem
i octem dla smaku.
Ugotuj ziemniaki i zeszklij cebulkę. Ugotowane ziemniaki odcedź, zgnieć, a następnie wymieszaj wraz z cebulą i olejem.
Zupę podaj w głębokich talerzach z ziemniakami oraz ugotowanym na twardo jajkiem. Przed podaniem całość posyp koperkiem.
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?