Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na nietypowy obiad. Piróg biłgorajski - na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Jeżeli szukacie nietypowym przepisów na pyszne dania, piróg biłgorajski  jest dla Was! Zobaczcie przepis.
Jeżeli szukacie nietypowym przepisów na pyszne dania, piróg biłgorajski jest dla Was! Zobaczcie przepis. Fot. materiały prasowe
Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.

Jeżeli szukacie nietypowym przepisów na pyszne dania, piróg biłgorajski jest dla Was! Zwany jest także pirogiem gryczanym lub krupniakiem. Pieróg Biłgorajski wyglądem przypomina pasztet. W 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Pieróg biłgorajski wypieka się bez skórki – zwany jest wtedy „łysym” oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny zupełnie specyficzny smak. Wspaniale smakuje podawany z mlekiem.

Składniki:
Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 200 g kaszy gryczanej (np. Halina)
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Wykonanie:
Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia, nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska