Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Cynamonowe naleśniki z jabłkami. Palce lizać [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Cynamonowe naleśniki z jabłkami. Zobaczcie przepis!
Cynamonowe naleśniki z jabłkami. Zobaczcie przepis! Fot. Stanisław Romek
Proste i pyszne – cynamonowe naleśniki z jabłkami. Doskonałe na bezmięsny obiad lub deser.

Naleśniki z jabłkami – przepis naszych Czytelników Magdaleny i Stanisława Romków, autor ów bloga „Kuchenne wariacje”.

Składniki na 8-10 naleśników:

  • 230 g mąki
  • 230 ml mleka
  • 2 jajka
  • 180 ml wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Składniki na farsz:

  • 1 kg jabłek
  • cukier

Dodatkowo

  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Jabłka wrzucamy do rondelka i dusimy. Gdy jabłka nam lekko zmiękną to możemy dodać trochę cukru do smaku.
Naleśniki. Składniki suche mieszamy razem, a mokre razem. Potem składniki suche dokładnie mieszamy ze składnikami mokrymi na jednolitą masę. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z małą ilością oleju. Naleśniki powinny być cienkie i usmażone z obu stron.
Po usmażeniu naleśników na każdy nakładamy jabłka i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Po wierzchu posypujemy naleśniki cukrem pudrem. Gotowe!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska