Pomysł na obiad. Dania z makaronem. Szpinakowe tagliatelle z łososiem [PRZEPIS]

mad
Szpinakowe tagliatelle z łososiem .
Szpinakowe tagliatelle z łososiem . Fot. Joanna Tokarz
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem i łososiem.

Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy przepis na szpinakowy makaron tagliatelle z łososiem. Przepisem podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki 

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 duża garść szpinaku 
  • 1 jajko 
  • 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
  • 300g fileta z łososia  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 100ml śmietanki 30% 
  • 4 łyżki pestek granata 
  • pieprz do smaku

 

Wykonanie 
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie