Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Dania z makaronem. Szpinakowe tagliatelle z łososiem [PRZEPIS]

mad
Szpinakowe tagliatelle z łososiem .
Szpinakowe tagliatelle z łososiem . Fot. Joanna Tokarz
Przepis na tagliatelle ze szpinakiem i łososiem.

Nie masz pomysłu na obiad? Polecamy przepis na szpinakowy makaron tagliatelle z łososiem. Przepisem podzieliła się Joanna Tokarz, autorka bloga Kuchnia w czekoladzie.

Składniki 

  • 1,5 szklanki mąki 
  • 1 duża garść szpinaku 
  • 1 jajko 
  • 1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia ryby
  • 300g fileta z łososia  
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 100ml śmietanki 30% 
  • 4 łyżki pestek granata 
  • pieprz do smaku

 

Wykonanie 
Makaron. W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok 5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu, podajemy na ciepło.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska