Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Pomysł na obiad. Domowa pizza margherita. Jak zrobić dobra pizzę i ciasto na pizzę? [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Domowa pizza margherita. Zobacz jak zrobić ten włoski klasyk.
Domowa pizza margherita. Zobacz jak zrobić ten włoski klasyk. Fot. Ewa Lenczyk-Chmielarska
Prosta i smaczna domowa pizza margherita. Klasyczne, proste smaki, takie jak margherita, cieszą się od lat ogromną popularnością. Sekretem jest ciasto i sos! Pizza margherita to tylko ciasto, sos pomidorowy, mozarella i bazylia! To najprostsza wersja włoskiej pizzy! Zobaczcie przepis!

Macie ochotę na pyszną pizzę? Zróbcie klasyczną margheritę! Ciasto z dodatkiem suchych drożdży wyjdzie każdemu, a klasyczny sos obroni się sam.

Domowa pizza margherita [PRZEPIS]

Składniki na ciasto na pizzę

  • 1/2 opakowania suchych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek

Dodatki na 1 dużą pizze margherita:

  • 2 kule sera mozzarella
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • garść liści bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie pizzy
Ciasto na pizzę. W dużej misce wymieszaj drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem. Całość wymieszaj i odstaw na około 5 minut, do momentu aż na płynie pojawi się piana. Po tym czasie dodaj pozostałe 1 i 1/2 szklanki wody, całą mąkę i sól. Wyrabiaj ciasto do momentu aż wszystkie składniki połącza się i będą miały jednolitą konsystencję. Jeżeli ciasto za bardzo się klei możesz dodać jeszcze odrobinę mąki. Wyrobione ciasta skrop lekko oliwą. Miskę zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc. 
Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 250 stopni. 
Wyjmij ciasto z miski. Podziel na połowę (albo na więcej części, w zależności od tego jak dużą pizze chcesz otrzymać). Na podsypanym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość około 0,5 cm. Ułóż ciasto na natłuczonej oliwą blaszce do pieczenia.
Do przecieru pomidorowego dodaj 3 rozgniecione ząbki czosnku, 5 drobno posiekanych listków bazylii, oregano oraz sól i pieprz.
Rozprowadź równomiernie na cieście sos pomidorowy. Na sosie rozłóż poszarpaną lub pokrojoną w plastry mozarellę oraz pozostałe listki bazylii. Całość skrop oliwą z oliwek. 
Wstaw pizze do piekarnika. Piecz przez około 12-15 minut do momentu aż ciasto przyrumieni się.
Przepis Ewy Lenczyk-Chmielarskiej

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska